„Класическото мартини е елементарен коктейл, но винаги ми е най-вкусно, когато Патриша го приготвя. Изпробвала съм техниката ù безброй пъти, но никога не ми се получава толкова добре. Сигурно е заради гальовния ù подход към леда. Ето как приятелката ми прави мартини:
- Отваря фризера, изважда водката (джина) и достатъчно лед да напълни висока стъклена кана, за предпочитане от „Тифани“.
- В дупките, оставени във фризера, след като е изровила необходимото количество лед, забива чашите за мартини – също от „Тифани“, по възможност.
- Отваря бутилка вермут. Добавя една капачка към леда в каната, разклаща три пъти, после изсипва вермута, неполепнал по леда, в мивката.
- Започва да налива от студената водка в каната, броейки наум: един хипопотам, два хипопотама, три хипопотама, четири хипопотама, пет хипопотама.
- Разбърква бавно.
- Подсушава две-три маслини без костилки или пълнеж във вносна кърпа от ирландски лен.
- Изважда чашите от фризера. Пуска вътре маслинките.
- Налива внимателно водката по чашите. Напитката е готова за скромни или щедри глътки, в зависимост от случая.“
Дий Ърнст, „По-добре ми е без теб“
0 коментара:
Публикуване на коментар