9.01.2014 г.

Призвание герой! #2



Втората част на сборника с книги-игри „Призвание герой!” се оказа доста приятно завръщане в недалечното минало, когато книгите-игри бяха една от основните цели на посещенията ми в кварталната библиотека. Ако не сте чували никога за жанра, това са книги, в които читателят се превръща в герой на приключението, следва определени правила и сам избира как да се развие историята в поредица епизоди с различни развръзки. „Призвание герой!” е един от пресните опити жанрът да бъде възроден след дълго затишие, и то успешен, бих казала.





Сборникът съдържа три различни книги-игри от трима автори – „Да намериш Дракон” на Спасимир Игнатов, „Прах и сол” на Сикамор Брайт и „Отново заедно” на Майкъл Майндкрайм. Последното име моментално възпламени лампичка в съзнанието ми, когато книгата попадна в ръцете ми; за другите две не съм сигурна дали съм срещала преди, но хей, говорим за настоящето, нали?

„Да намериш Дракон” е забавна, динамична история за издирването на въздушния кораб „Дракон”, гордостта на гоблинския флот, задигнат най-нахално от предателя Гугрих. Като читател можете да влезете в кожата на един от трите варианта на главния герой – гоблин, трол или гном, с различни характеристики – набързо повишен в Зир-вобан (Повелител на въздушните господари) и то пожизнено, но само ако успеете да намерите предателя и да го изтриете от лицето на земята заедно с „Дракон”. Избирате си екипаж и се опитвате да поддържате уважението му към вас, докато се мъчите да се вместите в малкото време, което имате за изпълнение на мисията. Предимство на тази история е разделената на сектори карта, по която можете да се придвижвате свободно и да избирате първо в планините или първо в полята или в човешките земи, вместо авторът да ви подритва в определена посока (не че това се случва особено често или е лошо, ако посоката е достатъчно интересна...). Приятната закачка след края на играта бяха степените на трудност, които Игнатов изброява, и различните предизвикателства, за които подпитва дали сте успели да преодолеете. Ако не сте (като мен), имате доста добър повод да изиграете отново книгата.

„Прах и сол”, личният ми фаворит, звучи в духа на сериозните приключенски истории и разказва за личната борба на Непокор от Безименния народ срещу безскрупулните седем владетели на Мрак, най-важния град в Северния край на Грешната земя. Лична борба, която прераства в нещо далеч по-голямо. В ролята на Непокор и с помощта на тримата си наставници ще трябва внимателно да подберете отряди от бойци с различни умения от собствения ви народ, които да ви съпътстват, да спечелите съюзници и да поведете битката за падението на Мрак. Воденето на задължителния за книгите-игри дневник, в който си записвате различни точки, кодове и други подробности, тук е доста олекотено, което лично за мен – нетърпелив читател и небрежен хроникьор на прогреса – е голям плюс. Разбира се, това не означава, че в другите две игри ще се разсипете от писане, просто всеки от авторите е изградил и води историята си по различна схема. „Прах и сол” свърши доста рязко; финалът предполага, че битката за Мрак ще се разгърне в друга книга и се надявам да не бъркам с тази догадка.

„Отново заедно” на Майкъл Майндкрайм ме остави със смесени чувства. По отношение на структурата на играта и текста забележки, разбира се, няма, но история за четирима обикновени млади мъже, вършещи обикновени неща в обикновен ден от живота си... тук ме изгубихте. Разбира се, Майндкрайм има своя визия за нещата и продължението на историята, което предстои да излезе в трети брой на „Призвание герой!”, може би ще го разясни. Сред другите ревюта на сборника преобладават положителни мнения; аз обаче съм от хората, които, посягайки към художествена книга, търсят разнообразие от реалността и изиграх малко насила „Отново заедно” (естествено, провалих се в това да постигна целта на играта). Ако в реалността работите с кофти колеги или имате здравословни проблеми, или се чудите как да балансирате между семейния живот и изморителната си професия, тази история едва ли ще ви достави особено удоволствие, защото ще ви кара да вземате същите решения, както в ежедневието си. От друга страна, „Отново заедно” е и история за мъжкото приятелство и тази й силна страна не може да бъде пренебрегната, така че по-добре думите ми да не ви отказват от четенето й. Все пак това е Майкъл Майндкрайм в пълния си блясък и очевидно с по-мащабен замисъл, отколкото личи на пръв поглед и който тепърва ще се развива.

Единственият неприятен минус на сборника, който мога да посоча, е доволното количество наборни грешки/коректорски пропуски. Особено явни бяха в интервюто с Джордж М. Джордж в края на сборника; няма да е лошо екипът, стоящ зад „Призвание герой!”, да обърне малко внимание на това в третото издание. Всичко останало е на ниво, включително илюстрациите на корицата и в самата книга, както и вътрешното оформление.

Не вярвам особено, че новото поколение би изпитало същото удоволствие от книгите-игри, каквото сме изпитвали ние, феновете, преди, освен ако авторите не намерят начин да направят новите книги-игри по-интерактивни и по-многостранно ангажиращи вниманието на „дигиталните” деца. Подочух обаче (от обещаващ източник), че вече се работи в тази насока и пожелавам искрен успех на авторите. А „Призвание герой!” може и да не е феноменът, който ще промени всичко, но със сигурност е отлична първа крачка.

Приятна игра! И не забравяйте – в тези книги героят сте вие. ;)

Саша Александрова - Лекс

6 коментара:

  1. Привет!
    Една от гледните точки на финалната битка за Мрак (обсадата на града) е представена в първи брой на "Призвание герой!" в разказа "Падението на Мрак" :)
    Предполагам, че не само аз, но и останалите автори биха се радвали на твое ревю и на първи брой.
    Поздрави и благодаря за ревюто,
    Сикамор

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С удоволствие ще тракна ревю и за първата част, само трябва да стигна и до нея. :)
      Аз благодаря за отзива, ще ви следя отблизо и занапред.

      Изтриване
  2. Спасимир Игнатов10 януари 2014 г. в 11:34

    Зир-Дру!
    Много приятно ревю, поздрави за което.
    Бих се радвал ако споделиш до кои от постиженията в Дракона си си докопала. =)

    Поздрави и игрите с теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявах се да не се налага да се излагам публично така, но няма да го раздавам срамежлива. :D Лошото е, че писах с молив и си изтрих дневниците после, за да са готови за евентуални преигравания, та не мога да споделя точно колко незабележително е било представянето ми и тук, но, общо взето, докретах със зор до края и без да съм покорила нито едно от предизвикателствата. Но май не успях да умра по пътя... :D
      Благодаря и на теб за отзива. :)

      Изтриване
  3. Дам, оляхме се с грешките и в първата и във втората част на "Призвание герой". С голямо съжаление го казвам, понеже не ми се иска да е така... обаче, това до голяма степен е аматьорски проект, правен в свободното ни време на доброволни начала и при голямо напрежение - и си му личи ужасно много. Нищо от това не е оправдание, разбира се, и се надявам положението да се подобри в брой 3, но гаранции няма :).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма нищо лошо в това, похвално е, че сте се заели да го правите. А и всички се учим от проби и грешки. :) Успех за напред и по-малко напрежение в процеса!

      Изтриване