Онова, което най-много ми липсва от Мексико, когато пътувам, е събуждането сутрин с аромата на кафе с канела и на мазнината в тигана, където се пържи хубава закуска. Това е началото на един нов ден, както и спомен колко прекрасен е бил вчерашният.
Яйца на очи по мексикански
½ чаена чаша олио, 4 яйца, 4 тортили, 2 домата от консерва, щипка риган,
1-2 люти чушлета чиле де арбол, печени направо на пламъка, 1 супена лъжица
нарязан на кръгчета лук, ¼ чаена лъжичка ситно нарязан чесън, сол.
Доматите се смилат с ригана, лютите чушлета и чесъна и им се добавят сол и
малко вода. Тортилите се пускат за малко в горещото олио да омекнат, но да не
добиват златист цвят. Отделно, две по две се пържат яйцата, като се внимава
жълтъкът да не се разтече. Тортилите се слагат по една в чиния, отгоре се
поставят пържените яйца и се заливат с топлия доматен сос. Накрая се добавя
нарязаният на кръгчета лук.
Ф. Г. Хагенбек, „Свещена билка.Тайният бележник на Фрида Кало“
0 коментара:
Публикуване на коментар