9.08.2011 г.

Колко точно са "9,99 лв."?


"9,99 лв." - Фредерик Бегбеде
ИК "Пулсио", 2003
И така, прочетох и последната книга на Бегбеде, до която успях да се добера на български език. “9,99 лв.”. Може би тя трябва да е първата книга на френския писател, която трябва да се прочете, но аз не  спазих стереотипа и я прочетох последна. “Библията на Бегбеде” - така я нарича Жоро. И има защо. Аз лично се влюбих във французина от пръв прочит на “Любовта трае три години”. Казват, че това е най-блудкавата му книга. Глупости. Също както са глупости и всички останали изказвания от сорта на “Тоя не е ник'ъв писател, тези неща и аз мога да ги напиша!”. Ами седни и ги напиши, де. Но “9,99 лв.” се оказа перфектна книга за завършек на един цикъл Бегбеде. Остави ме гладна и това ми харесва. След 7 книги, много смях и откровеност, все още съм гладна.




“9,99 лв.” е един съвременен роман – груб, надрусан, богат, извратен, влюбен, обичащ крайностите...и преминаването отвъд тях – точно като съвременния свят. Рекламният бизнес е само декор – фалшива реалност, която ни помага да съзрем истинската. Октав живее в декора. И тъй като всичко там е изкуствено, той си позволява да злоупотребява с парите, колите, жените, дрогата. Докато в един момент не осъзнава, че за него фалшът се е превърнал в изкривена действителност, в която той жиивее и действа безнаказано...или поне така си мисли.

Фредерик Бегбеде


Октав е един безсрамник, жертва на ерата на позволените неща. Когато всичко ти е позволено, стигаш до брутални крайности или защото смяташ, че и те биха ти се разминали, или просто за да видиш какво толкова ще се случи след като най-после отхапеш от забранения плод. Октав зарязва бременна жена, в която всъщност е влюбен(или не – при него нищо не може да бъде сигурно), плаща на проститутка, за да може да я целува, превръща се в краен циник и съучастник в убийство. И когато и последното не му се разминава, единтвеното, за което си мисли в затвора е дъщеря му...същата, чиято майка зарязва без колебание точно заради появата на детето. Всъщност, едва тогава, Октав се оказва в истинския живот, където само истинските неща имат значение.

"Всичко е временно: любовта, изкуството, планетата Земя, вие, аз. Смъртта е толкова непредвидима, че успява да изненада всеки един от нас. Откъде може да знаеш дали този ден не е последният ти? Мислиш си, че ти остава време. И после изведнъж - край, изчезваш, твоето време е изтекло. Смъртта е единствената среща, която не е записана в органайзера ти." 



Много от нас са се чудили какъв всъщност е рекламният бизнес отвътре. Какви са хората, които измислят оставащите в главите на милиони потребители фрази (или хедлайни, както ги нарича Октав в книгата) от типа на “Just Do It” на Nike? Колко получават за това изречение и съпътстващата го реклама тези хора? И как всъщност измислят няколкото думи, „заповядващи” на потребителя да си купи продукта, какъвто и да е той – от киселото мляко и сиренето до дрехите, аксесоарите и колите? „9,99 лв.” ще отговори на всичките ви въпроси и ще постави много други. Всъщност, книгата ще ви хвърли в един свят, в който ще се влюбите и от който ще се отвратите в рамките на 100-ина страници. Може би дори по-малко. Бегбеде отново ще ви омае, сграбчи, ще сдъвче суровата истина вместо вас и ще я изплюе по най-елегантния и безкомпромисен начин. Ще ви стъписа и тъкмо когато се влюбите в стила му за хиляден път, ще прочетете последната страница...и ще останете гладни. Както останах и аз. За пореден път. Защото това е Бегбеде. Втори такъв няма да намерите.

Повече за автора и книгите му - тук и тук 
За филмовата адаптация на книгата (която също силно препоръчвам), можете да прочетете повече тук. Ролята на Октав се изпълнява от Жан Дьожардан, а режисьор е Ян Кунен

By Beni

0 коментара:

Публикуване на коментар