29.01.2012 г.

Изкуплението на Анди Дюфрен

Стивън Кинг
Когато прочетеш повечко книги, неизбежно голяма част от тях не си струват загубеното време и те разочароват. Тогава започваш да се замисляш какъв процент от книгите, които си прочел са хубави. И така, четейки някоя книга, която успява да задържи вниманието ти и да не те разочарова, си казваш – е, тази книга беше хубава. Но всъщност и за книгите важи фразата: „Когато намериш правилния човек, разбираш какво точно не е било наред с всички останали.” – когато прочетеш наистина хубава книга, разбираш, че нещо с останалите не е било наред. Наистина хубавата книга бръква някъде много надълбоко в душата на читателя и оставя част от себе си там. Затова наистина хубавата книга никога не се забравя – може с годините да забравиш имената на някои от героите, някои сцени да загубят ясните си очертания, но основната история винаги остава в паметта. Хубавата книга може да е много обемна, може и да е 100 страници, това няма никакво значение. Хубавата книга е една от десетината книги, чиито заглавия изникват в съзнанието ти при въпроса „Коя е любимата ти книга”, въпреки останалите стотици, които си прочел и са те впечатлили по някакъв начин. Ето така се разбира дали една книга наистина е хубава.


"Арт - Футура" - Варна
Сега ще ви разкажа за една наистина много, ама много хубава книга. Аз я прочетох под лошото заглавие „Рита Хейуърт и бягството от Шошанк”, но повечето от вас може би я знаят като „Изкуплението Шоушенк”. Въпреки отвратителния превод и още-по-ужасното оформление на екземпляра, който четох аз, насладата от прочита беше невероятна. Както при всяка книга на Стивън Кинг, която съм чела досега.

Сюжетът, поради известността на филма, няма нужда от по-обширно представяне, а и си заслужава вие сами да се запознаете с него, стъпка по стъпка. И все пак: Анди Дюфрен е банкер, невинен по обвинението в убийство на жена си и любовника й, но въпреки всичко осъден и изпратен в затвора „Шоушенк”. Разказвачът на историята е човекът в затвора, който може да ти достави „това-онова” на двойна, а понякога и тройна цена – Ред. След години, излежани заедно, двамата стават приятели, а Ред решава да разкаже и запише историята на Анди...цялата история – с тайните, недомлъвките, клюките, истините, несправедливостите.


Това може би е единствената книга (освен „Зеленият път”), която се съревновава с филмовата си версия – филмът е абсолютно достойна екранизация на шедьовъра на Кинг ( режисьор - Франк Дарабонд; в главните роли: Тим Робинс - Анди и Морган Фриймън - Ред). Препоръчвам ви да прочетете книгата, а после да изгледате и филма. Знам, че може би сте го гледали, дори може би повече от един път, но мога да ви кажа едно – заслужава си да го изгледате още един път след прочита на книгата. Влиянието и на двете върху вас ще бъде по-силно отколкото сте очаквали някога да ви впечатли история за затвор – точно какъвто е и случаят със „Зеленият път”. Все пак, Кинг си е Кинг – Кралят!

"Особени сезони"
Стивън Кинг
ИК "Бард", 2009 
P.S. За хората, които искат да си купят книгата - отделните издания са изчерпани, но новелата е включена в сборника на Кинг - "Особени сезони" (ИК "Бард", 2009) 

By Beni

2 коментара:

  1. Абсолютно е така.Рядко филмовите версии са толкова еднакви с книгите.Но все пак книгата си е книга,особено когато става дума за Стивън Кинг.Да се потопиш в неговото въображение използвайки своето е най-невероятното преживяване.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. О... Стивън Кинг... ВЕЛИК.
    ^^

    ОтговорИзтриване