23.04.2015 г.

Защото „книгите са единствената преносима форма на магия“

Така е казал Стивън Кинг. И когато си припомних това изказване от „Цитати от любими книги“, се оказах в безизходица. Възможно ли е да измислиш нещо по-важно и по-точно от това, за да го споделиш на Световния ден на книгата и авторското право? (Честит да ни е, между другото:) На мен поне ми се оказа невъзможно. Затова, след като вече съм ви разказвала историята на този ден, реших да заложа на нещо далеч по простичко и да ви направя един списък – лесно, стегнато и изчерпателно, казах си. Е, не беше лесно, списъкът не е толкова стегнат и далеч не е изчерпателен, но... Не можем всички да бъдем Стивън Кинг, де.

СПИСЪК С КНИГИ ЗА КНИГИ, ПИСАТЕЛИ и ЧЕТЕНЕ
(Какво по-подходящо от това, за да отбележим Деня на книгата, все пак)

Художествени книги

Крадецътна книги, Маркъс Зюсак (Пергамент Прес)
Една от книгите, които са ме разтърсвали най-много. Вече съм ви писала за нея, така че няма да се мъча да побера сюжета ѝ в две изречения (а и е побран в цял филм). Ще кажа само, че този разказ за живота, смъртта, книгите и един акордеон, трябва да бъде прочетен.

Други мнения за книгата: Аз чета, Книголандия





451° поФаренхайт, Рей Бредбъри (Бард)
... си остава една от любимите ми антиутопии и определено една от най-впечатляващите книги за книги. Сюжетът ѝ е всеизвестен, дори филмиран, а стилът на Бредбъри в нея ще ви покори. Това е книга на всички времена.

Мнения за книгата: Литературата днес





Книжарничкатана острова, Габриел Зевин (Кръгозор)
Прекрасна, прекрасна книжка! Книжарничка, заядлив собственик, изстрелващ божествено-саркастични коментари, и напоителни цитати от хубави книги. Е, има и драма, няма да ви лъжа. И точно това прави книгата толкова задоволителна.

Мнения за книгата: Аз чета, Книголандия





Сянката на вятъра, Карлос Руис Сафон (Изток-запад)
Сафон изтъкава стойностен роман, в който разплита загадка около книга и мистериозен писател. Това за сюжета (няма как да разкажа толкова богата книга в едно изречение). Стилово издържана, с герои, толкова живи, че още малко ще проговорят лично на теб, „Сянката на вятъра“ е книга, която препоръчвам безразборно и без колебание.





Нехудожествени книги

Книгата като медия, доц. д-р Милена Цветкова (Ентусиаст)
Ако искате да знаете всичко за книгата – като форма, като медия, като история и изследвания – това е вашата книга. Авторът – Доц. д-р Милена Цветкова, е неуспорим лидер в областта на книгите и четенето и ще ви хвърли направо в дълбокото с книгата си. Но пък изплувате ли...

Мнения за книгата: e-vestnik.bg



Невидимите кризи (Или по-точно „Обезпечено с литература“), Георги Господинов (Жанет 45)
Георги Господинов ме спечели като читател именно с тази книга. Направо ми закова вниманието към себе си. Есетата (не знам дали могат да се окачествят като такива, винаги ги наричам просто истории) му за книгата, читателя и литературата не успях да намеря думи да опиша дори в ревю. Думите ми остават недостатъчни и сега.

Мнения за книгата: Книголандия, Литературата днес



За писането, Стивън Кинг (Весела Люцканова)
Стивън Кинг a.k.a Кралят решава да бъде уникален, както винаги, и да добави към автобиографичната книга за живота и писателската си кариера, съвети за бъдещи писатели. Дали ще обърнете внимание повече на тях, или на невероятните истории от живота му – няма значение, но, моля ви, прочетете тази книга.




Цитати от любими книги, Христина Мираз (Апостроф)
Преди около пет години от кашоните до Ректората си купих „Книга за книгата“ от 80-те години. В нея прочетох някои чудесни цитати на велики личности за книгата, но за съжаление впечатлението ми се помрачи от насила набутаните в нея цитати на видни соц дейци. Все си казвах, че такава книга заслужава осъвременено издание и ето, че няколко години по-късно издателство „Апостроф“ направиха нещо подобно. Тук ще намерите цитати за и от книги, както и празни страници, където да добавите собствените си любими откъси. Поздравления за дизайна, именно на третата част от книгата! А ако търсите подарък за Световния ден на книгата или някой друг празник – ето ви един идеален вариант J


Първаравносметка след апокалипсиса, Фредерик Бегбеде (Колибри)
Бегбеде си ми е слабост. Тази негова книга, както вече съм споменавала, е задължителен наръчник за хората, които искат да пишат за книги. Тук ще се запознаете със стоте любими книги на писателя, представени по наистина очарователен начин.

Мнения за книгата: Аз чета, цитат от Четецът



Като роман, Даниел Пенак (Колибри)
Пенак ми стана любим с разбиването на всяко правило, което гласи, че трябва да се чете. Книга за читателя, неговите навици, оправдания и традиции в четенето. И черешката на тортата – читателският кодекс с правата на читателя. Чудесна книга!

Мнения за книгата: Книголандия



Наивният и сантименталният писател, Орхан Памук (Еднорог)
Достатъчно ли ще бъде да ви кажа – събрани лекции, които Нобеловия лауреат изнася в Харвард? Не? Е, в тази книга Памук пише за въздействията, които романите оказват на читателите си, за начините, по които се пишат те и по които работят писателите. Какво да не ѝ харесате?









Това не е краят на книгите, Умберто Еко, Жан-Клод Кариер, Жан-Филип дьо Тонак (Ентусиаст)
Най-хубавото – за накрая. Тази книга наричам сблъсъкът на титаните. Всъщност не е реален сблъсък, но е титанична дискусия, организирана от журналиста Дьо Тонак между Еко и Кариер, която цели да засегне едни от най-задаваните и мистериозни теми, касаещи книгата, както и така обсъжданото и поставяно под въпрос бъдеще на печатната книга. Безкрайно интересна книга, която задълго ще задоволи интелектуалния ви глад.

Мнения за книгата: Изумен, Lammoth


Книги за книги, които искам да прочета



Ако пътник в зимна нощ, Итало Калвино (Колибри)


Клуб на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи, Мери Ан Шафър, Ани Бароуз (Колибри)


Парижката книжарница, Нина Георге (Слънце)



 Градът на сънуващите книги, Валтер Мьорс (Оргон)










Читателите от Броукън Уийл препоръчват, Катарина Бивалд (Ера)








Ще се радвам да допълните списъка ми!

Честит празник, книжни хора! :)

Бени

0 коментара:

Публикуване на коментар