30.04.2010 г.

Фредерик Бегбеде в България!

В книжарница Пингвините, която се намира в подлеза на Ректората,в събота,1ви май,от 18.00ч. ще се проведе срещата на прочутия френски автор Фредерик Бегбеде с българските му почитатели. Срещата е по покана на Мтел по случай връчването на Годишните журналистически награди M-Tel Media Masters’2010 на 30 април в София. Бегбеде ще представи и най- прясно издадената си книга в България- "Почивка в кома", която всъщност една от първите, които е написал.


Анотация: В „Почивка в кома“ читателят вижда Марк на откриването на дискотеката с поетичното име „Кенефа“, в психеделичната обстановка и сред безумния декор на огромна тоалетна чиния и изливаща се от „казанчето“ вода върху специално поканените представители на френския и световния елит, сред които принцеси, баронеси и Борис Елцин. Марк е на двайсет и седем години, има хубав апартамент, готино бачкане и въпреки това не се самоубива, казва ни авторът. Марк се е запасил с 6 (шест) презерватива, преди да отиде на откриването на „Кенефа“, за да си легне с хора, които не познава. Ала дълбоко в душата си знае, че и той като всички свои приятели иска само едно – любов и нормалност.


Заедно със своя автор Марк ни описва с известна снизходителност, но и с хаплива ирония, един специфичен вид парижка фауна, който се захранва с екзотични наркотици, неправдоподобни коктейли, диджейски миксове и безплодни светски разговори – фауна, която и автор, и герой отлично познават и която завладяващо представят в тази втора книга от култовата трилогия.
Предполагам, че всеки, който веднъж се е докоснал до света на Бегбеде, не само няма да се откъсне от него, но и ще посети представянето му в книжарница Пингвините.
Уникалният талант на френския писател покори и моето, както и много други сърца. Екцентричният му начин на писане, необичайните сюжети и тематика карат все повече читатели да се интересуват от произведенията на Бегбеде. Първата книга, която аз прочетох беше "Любовта трае 3 години" и сега, 3 години след като си я купих, продължавам да я препоръчвам на всеки, който се интересува.



Анотация: Отначало всичко е прекрасно. Дори вие. Толкова сте влюбен, че не можете да дойдете на себе си. Всеки ден носи своя лек товар от чудеса.

Втората година нещата започват да се променят. Станал сте нежен. Горд сте със съпричастието, установило се между вас и вашата половинка. Разбирате жена си „от половин дума". Каква радост е да се чувствувате едно цяло. Третата година вече смеете да се заглеждате към свежите госпожици, от които улицата грейва. Вече не разговаряте с жена си. Прекарвате по цели часове в ресторанта, заслушвайки се какво приказват на съседната маса. Третата година носи една добра и една лоша вест. Добрата е, че отвратена, жена ви ви напуска. Лошата, че започвате нова книга.

Друг роман на Бегбеде, който бих препоръчала е "Windows on the world":



Анотация: Единственият начин да разберем какво се е случило между 8.30 ч. и 10.29 ч. на 11 септември 2001 г. в ресторанта, намиращ се на върха на северната кула на Световния търговски център, е да го измислим. Името на този ресторант е, или по-скоро беше, Windows on the World. Понякога с ирония, понякога с щипка черен хумор, Фредерик Бегбеде в този "полу-роман, полу-автобиография" рисува един особен портрет на американците и в по-широк смисъл на Западното общество.

За съжаление, все още не съм чела най-прочутия му роман "9,99", но ви уверявам, че скоро и това ще стане:)
С нетърпение очаквам утре, за да се срещна с таланта на човек, на когото се възхищавам! И вие ще дойдете, дори и да не сте чели Бегбеде, защото, както каза Дани, "това е идеална възможност да го опозная първо като личност, а после като писател..."

By Beni

1 коментар: