15.07.2010 г.

Да работиш под земята... или какво е Dedrax Ltd?


Хайде да си го признаем- когато си купуваме списание, рядко обръщаме внимание на страничката с имената на хората, благодарение на които държим готовия продукт в ръцете си...а когато плъзнем погледа си, той стига до главния редактор и авторите на статиите. Всъщност, някъде под редовете на авторите има графа „Печат”, срещу която също стои име. И въпреки че често не обръщаме внимание на това име, зад него се крие голям брой хора, потрудили се върху съществуването на списанието в ръцете ни. В много списания това е името на печатница „Dedrax”.

Ще си кажете „ Е, това не е ли блог за книги?”. Да, такъв е. Затова ми се иска да изясня колко голяма е ролята на печатницата в осъществяването на книгата, списанието, брошурите, листовките и флаерите като материален прдукт.Това лято карам стажа си в „Dedrax”. Ето какво научих за краткото време, прекарано там. Първо, печатница не означава куп машини в голямо помещение. Е, и това, де, но не само. Печатницата е съвкупност от отдели, които имат различно предназначение и участие в осъществяването на дадена поръчка. Второ, в една печатница не можеш да бъдеш тясно специализиран в работата си...по-скоро трябва да знаеш какво правят останалите хора преди и след теб и как го правят, за да можеш качествено да извършваш дейността си. Трето и може би най-важно, работата в печатница не е лека...противно на очакванията на доста хора, работата е трудоемка и отговорна. От търговския отдел до самото преминаване на листа през печатната машина и доставянето му до клиента, процесът на осъществяване на поръчката е внимателно следен и изпълняван.

Dedrax” е основана през 1993 година с предмет на дейност предпечатни услуги, печат и книговезки услуги. Намира се в подземието на НДК и се разполага на няколко етажа. Сега “Dedrax” вече имат нова печатна база във Варна, с която „изплуваха” на повърхността.

Решението ми за стаж през това лято се оказа много правилно, защото само за седмица лъчезарните хора в “Dedrax” ми разкриха същността на работата си и събудиха желание у мен да науча това, което те правят най-добре от години.

За повече информация: сайта на "Dedrax"

By Beni

4 коментара:

  1. q bqgaite !!!! pulni smeshniciiii

    ОтговорИзтриване
  2. Смешно е да се пишат такива коментари под анонимност :)
    П.П. По принцип не толерираме писането на латиница в блога...

    ОтговорИзтриване
  3. абе това някои е платил от дедракс да го напишат това,лоето се случва солу е против всякакви човешки норми там ти минават тонове през рацете и те осигоряват на минималното зада зимаш повече пари ти работиш 4 часа доброволно и ти стават 12 и за това ти дават смешни пари а да не ти се случва да ползваш болничен няма да земеш нищо трябва да ги затворат тия и да извикат някои на проверка и да ги глобят само се подиграват с труда на хората ...Затворете ги тия !!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Както авторът на тази статия е сложил името си под нея, така е удачно да го прави и коментиращият статията. Когато изразявате мнение, правете го лично, а не под сянката на анонимността. Авторът не е работил там и пише единствено за изкаран там стаж - затова всеки си има мнение и ние толерираме изразяването му, но всеки трябва да може да застане с личността си зад това, което е казал.

    ОтговорИзтриване