8.02.2011 г.

Въображението няма предели



Днес се навършват 183 години от рождението на Жул Верн. Човек, летял с балон цели пет седмици, стигнал центъра на Земята, стъпил на Луната, обиколил Земята за 80 дни, гмурнал се на 20 000 левги под водата и най-главното - разказал всичко това и още много в повече от 50 книги. Всъщност Жул Верн е правил предсказания, по-верни от тези на Нострадамус - 30 години преди появата на първата подводница той пише "Двадесет хиляди левги под водата", където в неговата въображаема подводница има електричество - нещо невъобразимо за 1869г. Книгите "От Земята до Луната" и "Около Луната" пък описват с изключителна точност пътешествието на човека до Луната, което се случва за пръв път през 1961г - 96 години след "От Земята до Луната". Неговото невероятно въображение го прави и баща на научната фантастика, а книгите му се четат и до днес с надеждата, че чрез тях ще открием ключа към пътуването до центъра на Земята. Ако не друго - то поне ще се гмурнем в дебрите на един гениален ум...
П.П. Преди време постнахме страхотните корици на Джим Тиърни към няколко от романите на Жул Верн. Можете да ги разгледате отново тук.

by argi

7 коментара:

  1. Похвална статия, но има неточности. Една от най-съществените е, че героите на Верн не успяват да кацнат на Луната. Заради инцидент само я заобикалят и се връщат обратно на Земята - точно като Аполо 13!

    ОтговорИзтриване
  2. :) Може би не съм се изразила правилно - Верн е мислел немислимото, когато е писал книгите си. Самото пътешествие до Луната (да, наистина без да е "стъпвано" на нея) е това, което прави този човек толкова забележителен, особено за времето си. Така че за мен "Човек, летял с балон цели пет седмици, стигнал центъра на Земята, стъпил на Луната, обиколил Земята за 80 дни, гмурнал се на 20 000 левги под водата и най-главното - разказал всичко това и още много в повече от 50 книги. " си остава коректно :) Но благодаря за забележката все пак

    ОтговорИзтриване
  3. Добре де, не искам да се заяждам, но пак не ми се връзва. В изречението се използват заглавия на книги, а само "стъпил на Луната" не е такова. Не е и факт от книга, както, например, би могло да се каже: "стъпил на северния полюс и прелетял над южния".
    Освен това, американците стъпват на Луната през 1969 г., а в 1961 г. лети Гагарин.

    ОтговорИзтриване
  4. "стигнал центъра на Земята" също не е заглавие ;) а с годините не съм добра, признавам

    ОтговорИзтриване
  5. Както и да е... ;)
    Все пак, похвално е, че сте си съчинили сами текста, докато почти всички новинарски сайтове преписваха едно и също целият ден.
    Аз в момента имам 21 от романите на Верн и още малко от издадените на български ми се изплзват.
    Между другото в "Около Луната" има илюстрация (препечатана от оригинала) с кацнали на Луната хора. Това е момента, когато зелмяните обсъждат успешно кацане, каквото в крайна сметка не се случва.

    ОтговорИзтриване
  6. Между другото новинарските сайтове често пишат абсолютно еднакви неща :/ Вие (като очевидно голям почитател на Жул Верн) харесвате ли кориците на Джим Тиърни? Аз не съм много запозната с българските илюстрации и художественото оформление, но смятам, че и те до голяма степен спомагат за приятното четене :)

    ОтговорИзтриване
  7. Не съм запознат с кориците на Джим Тиърни. Само това, което сте пуснали, изглежда страхотно - много нестандартни решения.
    Книгите, които имам на Жул Верн, са предимно стари издания от 1970-1980 г. с твърди корици. Повечето са с илюстрации от оригиналните френски издания и са много добри, но зле отпечатани.

    ОтговорИзтриване