18.02.2011 г.

Кралската воля на Амели Нотомб

Всеки, който е прочел дори само една книга на Амели Нотомб, знае за какво ще ви говоря сега...За тези, които все още не са се запознали с романите й- четете внимателно, защото съм на път да разкрия бъдещата ви любимка...

Амели Нотомб е писателка от белгийски произход, родена е в Япония и понастоящем живее във Франция. Пише по една книга всяка година. Как успява? Отговорът е един- има строг режим, според който става преди разсъмване и пише по четири часа на ден. Определя себе си по-скоро като графоман, отколкото като писател. Почитателите й, включително и аз, не смятат така.
„Кралска воля“ е последният й роман, издаден в България, дело отново на ИК „Колибри“. Корицата спазва създадената вече традиция и приютява снимка на Нотомб в прекрсното оформление на Стефан Касъров.


Всеки би си помислил, че след като пише по роман на година, Нотомб вече е започнала да се изчерпва. Но белгийката оборва всички подобни мнения с написването на „Кралска воля“. Това е книга, която толкова рязко излиза извън границите на въображението, че достига реалността. Книга за захвърлянето на една и присвояването на друга самоличност- две действия, толкова гладко извършени, сякаш са най- естествената реакция на човека. Това е книга, която внезапно предизвиква възможностите, постоянно поставяйки ги пред въпроса „Ами какво,ако?“. Това е книга за една любов, породена от абсурда на ситуацията. Това е книга за фалшивия облик на един мъж, за самотата на една жена, за пиенето на шампанско- толкова скъпо и студено, че имаш чувството, че пиеш „прах от диаманти“. Това е книга и за Бисквитка- една котка, която умее да постига своето само с присъствието си. Това е книга за лукса, потайността, бягството, прахосването на лесни пари, притежаването на вечността.
В „Кралска воля“ мисълта „искам да съм на негово място“ придобива ново значение, в което „ти“ вече си „него“ и, нарамил новото си „аз“, отиваш в „своята“ вила с френски прозорци и посрещаш „своята жена“. До тук добре...а от тук нататък?
В романа си Амели Нотомб изрича култова фраза: „Спането по всяко време е още по-приятно от яденето по никое време.“ Това е Амели - един писател, който пише така, че четейки романа й, всеки да усее да прочете по нещо от душата си. А това съм аз- обичам да спя по всяко време и да хапвам по никое време. А по някое време между тях, гледам да чета Нотомб- за да преоткривам нея и себе си всеки път.
Четецът благодари на ИК "Колибри" за предоставената книга.
"Кралска воля" можете да намерите тук.
By Beni

0 коментара:

Публикуване на коментар