26.02.2011 г.

Smell of books



Една от многото причини, поради които аз лично не чета електронни книги, разбира се, е липсата на книжния аромат. Обичам миризмата на току-що излязла от печатницата книга, но не мога да отрека и удоволствието, което изпитвам, когато вдишам миризмата на библиотека, на многото стари книги, събрани на едно място. Когато отворя четивото си, първото нещо, което правя винаги, е да доближа носа си до страниците и да вдишам аромата му- защото всяка книга си има различен.
Е, техническата черта на всеки проблем в днешно време рано или късно се решава. Липсата на аромат на електронните книги не прави изключение от общото правило. Наскоро открих, че е създаден спрей за e-книги, който ви помага да съчетаете удобството на електронната книга и миризмата на напечатаната. Спреят е напълно съвместим с всички видове четци и разновидностите на защитите на електронните книги. Така, за 9,99$, например, без проблем вашият Kindle може да замирише на остаряла класика от лавиците в библиотеката или, както е опредлено най-точно в сайта smellofbooks - имате усещането, че притежавате събраните съчинения на Шекспир в един флакон. Можете също така да напръскате електронната си книга с “Crunchy Bacon Scent” и това да замести миризмата на закуската, по време на която сте свикнали да четете. За хора, които се наслаждават на аромата на мастило и печатница- за вас е предназначен спреят "New Book Smell". Предлагат се още два вида аромати- “Eau, You Have Cats” и “Scent of Sensibility”, като първият осигурява аромата на книга, “взета от бабината ви библиотека”, а вторият излъчва атмосферата на някоя от книгите на Джейн Остин- ухаеща на чаша чай, виолетки, лек ветрец и борови иглички. Цените на спрейовете варират между 4,99$ и 28,99$.
Дали съществуването на такъв вид спрей вече напълно ще измести напечатаната книга? Ние от Четецът не смятаме така. Но е наистина вълнуващо и интересно докъде ще стигне стремежът на електронната книга да достигне в развитието и осъвършенстването си всяко едно предимство, което притежава пред нея книжната.
Повече на smellofbooks.com
By Beni

2 коментара:

  1. Ако нещата продължават да се развиват по този начин. скоро електронната книга ще се превърне.... в истинска хартиена :D

    ОтговорИзтриване
  2. дали накрая ще остане нещо естествено/реално/истинско около нас?

    ОтговорИзтриване