21.04.2011 г.

Световен ден на книгата и авторското право



Reading is this private conversation, but books are all about sharing –- sharing experience, knowledge and understanding.


През 1995г. ЮНЕСКО решава да направи Международен ден на книгата и авторското право. За дата е избран 23 април, но не случайно. Това е денят на рождението и смъртта на много бележити автори. Според Юлианския календар на 23 април 1564г. е роден, а 54 години по-късно на същата дата умира Уилям Шекспир. Според Грегорианския календар смъртта на Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега също е на тази дата. Тя съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо.
Световният ден на книгата и авторското право е посветен на всички четящи и се прави с цел популяризиране на четенето, книгоиздаването и авторското право. С честването на такъв ден ЮНЕСКО се опитва да насърчи колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от четенето, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос на онези, които стоят зад направата на всяка книга.
В рамките на Международния ден на книгата на 23 април тази година в Италия ще се проведе Втори международен форум за култура и културни индустрии на тема Книгата утре: Бъдещето на писменото слово. Предмет на обсъждане ще бъдат електронните книги, авторското право в дигиталната ера и в дигиталната библиотека, а на преден план още от сега се открояват и няколко символични “битки” между блоговете и печата, Google и библиотеките, Wikipedia и енциклопедиите, традиционната книга и е-книгата.
У нас Асоциация Българска Книга организира инициативата Походът на книгите, която започна на 2 и приключва на 23 април. АБК вече раздаде годишните си награди Рицар на книгата, които по традиция всяват смут из книгоиздателските среди. В деня на самия празник в София ще има среща с редица съвременни български писатели, някои от които Алек Попов, Ваня Щерева, Ясен Василев и Яна Пункина.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е наша сънародничка, направи съобщение по повод празника, за жалост все още непреведено на родния ни език. Ирина Бокова положи клетва като десетия генерален директор на организацията на 23 октомври 2009г. Тя е първата жена източноевропейка, оглавила ЮНЕСКО. Нейното послание можете да прочетете на английски език тук.
Books are the most powerful forms of dialogue between individuals, within communities, between generations and with other societies.


 Четецът благодари на доц. д-р Милена Цветкова за предоставената информация.

0 коментара:

Публикуване на коментар