2.04.2011 г.

Честит Международен ден на детската книга, скъпи приятели!

През  1967 година, Международния съвет на детската книга взема решението да превърне датата на рождението на великия разказвач на детски приказки Ханс Кристиан Андерсен - 2-ри април – в Международен ден на детската книга, празник, на който детската книга обединява децата и запазилите детското в себе си възрастни от цял свят.

Ханс Кристиан Андерсен се ражда на 2 април 1805 година в Одензе, Дания в скромното семейство на обущар и перачка. Въпреки най-разностранните си заложби, писателят и поет Андерсен е известен най-вече с детските си приказки, най-популярни от които са: „Храбрият оловен войник“, „Снежната кралица“, „Новите дрехи на царя”, „Принцесата върху граховото зърно”, „Малката русалка“, „Палечка“, „Малката кибритопродавачка“ и  „Грозното патенце“. Две от личностите, които вдъхновяват Андерсен с творчеството си са Дикенс и Шекспир. Писателят постига огромна популярност още приживе, а след смъртта му текстовете му са преведени на над  150 езика.

Малката русалка от едноименната приказка на Андерсен става символ на Дания и я превръща в Царство на приказките. Едно от най-посещаваните места в Копенхаген е бронзовата статуя на Малката Русалка, замечтано приседнала на скала точно до брега.

През 1958 година ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, който се присъжда на всеки две години на детски писател или илюстратор на детски книги с особени заслуги. Наградата се нарича още Малка Нобелова награда, а някои от най- популярните й носители са: Астрид Линдгрен (1958), Ерих Кестнер (1960), Джани Родари (1970).

Всяка година една от Националните секции на Международния съвет на детската книга  получава почетното право да бъде спонсор на празника, известен автор от съответната държава се удостоява с честта да напише послание до всички деца на планетата, а известен художник създава постера на Международния ден на детската книга за тази година.

Тази година спонсорът е Естонската секция на Международния съвет на детската книга. Авторът на посланието е писателката Айно Первик, която избира заглавието „Книгата помни”(„The Book Remembers”). Цялото обръщение на Первик можете да намерите на официалния сайт на Международния съвет на детската книга. Тазгодишният автор на постера е художникът Юрий Милдеберг.

В България АБК и БНТ организират интересна нова инициатива под надслов "Походът на книгите", чието начало съвпада с Международния  ден на детската книга. Около езерото Ариана в София ще се организира детски литературен базар, ще се организират четения в кафенета, галерии, детски градини и училища, а литературен трамвай ще внесе свежа промяна в разписанието на градския транспорт в столицата. В него освен всички желаещи, пътници ще бъдат и популярни български писатели, които ще представят книгите си и откъси от известни детски приказки и заглавия. Повече информация за инициативата, можете да намерите в сайта на БНТ и сайта на АБК.

Екипът на Четецът благодари на доц.д-р Милена Цветкова, преподавател във ФЖМК,  за предоставената информация и пожелава на всички свои читатели весел и книжен празник!

By Beni




0 коментара:

Публикуване на коментар