8.05.2011 г.

Александър Шпатов и неговия "Календар с разкази"

"Календар с разкази"

   За Александър Шпатов чухме съвсем случайно. Че има вече две издадени книги научихме по-късно. Решихме, че след като го наричат „Най-обещаващият млад български автор” е непростимо да не отидем на представянето на третата му книга, за да видим що за човек е. 
Александър Шпатов
Снимка: Васил Танев
Подготвихме се откъм факти: Александър Шпатов е роден през 1985 година, завършил е Американския колеж, а по-късно и право в СУ. Автор е на три сборника с разкази: "Бележки под линия"(2005), "Разкази под линия"(2008) и най-новия - "Календар с разкази" (ИК  Enthusiast”2011). Е, именно на този, последния, предстоеше представяне. И то не какво да е. Пространството, което предлага книжарница „Хеликон” в хотел „България” се оказа недостатъчно, за да побере приятелите и почитателите на автора. Любен Дилов-син, който е редактор на книгата, се оказа верен почитател на стила на Шпатов и сподели какво удоволствие е била работата по и най-вече С  тази книга. Всеки, който пожела, получи автограф в комплект с усмивка от автора. А най-голямата изненада за всички гости беше групата Rumba Aficionado, чийто членове направиха атмосферата дори още по-приятелска и уютна.
Любен Дилов-син и Александър Шпатов
   Нещото, което ни направи най-хубаво впечатление (освен корицата, за която поздравяваме Иво Рафаилов) беше трейлърът на книгата, който вървеше на екраните в книжарницата по време на цялото представяне. Видеото е заснето и монтирано от Теодор Стоянов, анимацията е на Мето Гусаков, а музиката – на Любомир Петров. Ние ви го препоръчваме, защото на нас много ни хареса. 
Rumba Aficionado
   Ако отидохме на събитието, за да добием представа за Александър Шпатов, то си тръгнахме с ясната представа, че тази книга трябва да се прочете. Казано по-общо, екипът на Четецът се интересува от новото поколение български писатели. В това отношение, Шпатов не прави изключение. Във всички останали, Александър Шпатов е едно голямо, хубаво изключение, което ние заобичахме от първия ред.
   Както пише Любен Дилов-син в анотацията си за книгата – Шпатов е намерил прекия път. От неговите разкази нищо не можеш да махнеш и нищо не можеш да добавиш(а и да можеш, забранявам!:), защото те са от онези рядко срещани писания, които те изненадват и които след това не можеш да си представиш да са другояче.  Тук е мястото да отправя своя призив към всички читатели, които уважават само и единствено тежката и величествена литература, която нагнетява съцето с тъга, съжаление и носталгия и сякаш забавя ударите му под тежестта си. 
Авторът раздаде много автографи
Откровено казано, тази книга хич не е за вас. Изобщо стилът „Шпатов” не е за вас. Защото„Календар с разкази” е соленият ветрец от морето рано сутрин, когато изгревът ти прави едно такова леко на душата, и лесно, и приятно хладно. „Календар с разкази” е един от онези дни, в които се чувстваш свеж и лежерен, в които суетата е нещото, което те интересува най-малко на света. „Календар с разкази” е онова блажено удоволствие, което те обзема когато се усмихнеш на непознат и той ти отвърне...ама с усмивка, а не с отровен поглед. „Календар с разкази” носи своите 12+2 послания с усмивка, без изобщо да ги натрапва на някого – ако искаш ги вземи, ако искаш ги върни между редовете. И в двата случая ще прелистваш страниците с надеждата следващата да не е последната, защото ти е хубаво да се усмихваш, да береш пресни бадеми, да отглеждаш прасе, да се возиш в откачен (или може би не чак толкова?!) автобус. Ако не друго, поне ще научиш как се стига до морето с два клика на мишката, ама не по екрана. Такъв е Шпатов – все ще намери Shortcut и до твоето сърце.

Повече информация за книгата, можете да получите на Фейсбук страницата й 

Четецът благодари на ИК „Еnthusiast” за предоставените снимки от събитието!

By Beni 

0 коментара:

Публикуване на коментар