8.06.2011 г.

Понякога всичко, от което човек се нуждае, е нова гледна точка

Проницателят, Анди Андрюс
изд. Скайпринт

Проницателят е от нашумелите напоследък много позитивни и мъдри книги, които имат реалната възможност ако не да променят, то поне силно да развълнуват читателите си. Мен лично ме накара да се замисля за много неща и... да погледна от друга гледна точка, както обича да казва старият Джоунс, истинският проницател. 


Преди всичко, което напиша ви прозвучи прекалено хвалебствено, трябва да си призная, че като литературна творба книгата не е нищо особено. Анди Андрюс явно не залага на творчески талант, но и той не му е особено нужен, защото историята или по-скоро идеята сама по себе си е достатъчно увлекателна и зарибяваща. Не ми хареса също и че текстът в по-голямата си част е разказ от първо лице на самия Анди Андрюс, звучащ доста убедително, но на моменти се отдалечава от действителността и примесва в разказа разни други жанрове, които объркват представите ми и ме осъмняват в току-що прочетеното.

Е, като изключим тези малки забележки – книгата се чете за няколко часа и то с нестихващ интерес. Всъщност не разкрива нищо, което все още не знаем, но пък зарежда с много положителни емоции и представя една по-хубава перспектива на общата картина на живота. Напомня, че дребните неща имат значение, че никога не е късно за промяна и че всеки от нас оставя не малка следа след себе си. Имам си някои любими моменти от книгата, които определено ще препрочитам и вероятно всеки път ще  ми въздействат по различен начин. Имам и набелязани други книги за прочитане, а също и исторически факти и събития за опресняване. Осъзнах колко е хубаво и важно когато ти се казва нещо, то да бъде подкрепено с доказателства, така че да не успееш да ги оспориш, а когато става въпрос за оптимизъм комбинацията несъмнено става печеливша.

Проницателят е изключително зареждаща книга. Посява семената на позитивизма и оптимизма, за да покълне непобедимата усмивка на щастието. Книга, която определено трябва да се прочете, най-малкото заради посланието, отправено към всеки, целящ да изживее живота си пълноценно. Джоунс, Гарсия или Чен показва само началото, само онова, което повечето хора пропускат, показва подробностите, които хвърлят светлина върху нещата, а останалото зависи от човека и от това какво ще разцъфне в сърцето му.  

 Времето, което прекарвате на тази земя е дар, който трябва да се използва мъдро. Не пилейте излишно думите или мислите си. Помнете, че дори и най-простичките действия оставят неизмерима следа в света... И тя съществува вечно.

by argi

0 коментара:

Публикуване на коментар