3.07.2011 г.

Паоло, Паоло...

Паоло Джордано
Архив: ИК "Колибри", 2011г. 
Миналия месец, по покана на издателство „Колибри” и Италианския културен институт, в България гостува прочулият се напоследък италиански писател Паоло Джордано. Да, дами, съдейки по снимката на гърба на книгата му, на живо той е дори по-голям чаровник. И още повече – оказа се наистистина доста интелигентен и с чувство за хумор. Тоест очакванията ни след прочитането на книгата му, се оправдаха.




Писателят дава автографи
Архив: ИК "Колибри", 2011г.
Паоло Джордано е роден през 1982 година и е физик по образование, като в момента дори работи по доктората си по физика на елементарните частици. „Самотата на простите числа” е първата му книга, с която писателят печели престижната литературна награда Strega за 2008 година. По време на срещата с автора в Дома на киното, той сподели, че в момента работи по втората си книга. „Нея ще я напиша много дебела и изискваща толкова размисъл, че да не може да се прочете по повече от страница на ден” – пошегува се Джордано, след като първият му роман бе похвален като „лесен за четене”. Писателят сподели, че първоначално много се е радвал на това определение, но впоследствие му хрумнало, че може би читателят не разбира напълно смисъла, който той е вложил, пишейки историята. Дали това наистина е така, май ще си остане мистерия...

Корицата на българското издание
Художник: Стефан Касъров
ИК "Колибри", 2010 г. 
„Самотата на простите числа” е една история от истинския живот, една история за „повредени” хора, „повредени” съдби, „повредени” животи. Това е роман за любовта, такава каквато се среща доста често в реалността – невинаги щастлива, тя понякога е несподелена, понякога е споделена, но така и не успява да бъде изразена, разбрана, изживяна. „Самотата на простите числа” може би се чете лесно, но се преживява трудно. Защото е истинска история, толкова истинска, че чак те боли за героите, докато я четеш. Защото между тях и любовта им остава само крачка разстояние. Празнотата, която дели само две прости числа. Празнотата, която ражда самота.

„Самотата на простите числа” се продава в над милион екземпляра само в Италия и се превежда на над 30 езика, включително български – изданието е на ИК „Колибри”, 2010 г.

Паоло Джордано казва, че не е имал ясна идея за това какво иска да напише – просто е седнал и е започнал да пише, докато не е стигнал края(който е преработил 4-5 пъти). Не знам как го е направил, но едно знам със сигурност – добре му се е получило!

Екипът на Четецът благодари на ИК "Колибри" за предоставения снимков материал!

By Beni

Моя милост (Бени) в компанията на Паоло Джордано
(Личен архив, юни, 2011 г.)



2 коментара:

  1. Ох, завиждам на твоя милост (Бени)!:Д
    Паоло е един от малкото живи хора, които ме карат да (продължавам да) бъда.

    ОтговорИзтриване