22.08.2011 г.

Зимното пътуване на Нотомб

Прочетох „Зимно пътуване” на Амели Нотомб точно за час и 40 минути. Както и останалите три нейни книги, които съм чела, тя просто не позволява да бъде прочетена за повече време, защото нямаш правото, а и желанието да я оставиш преди да си прелистил последната страница.

"Зимно пътуване" - Амели Нотомб
ИК "Колибри", 2011
В тази книга можете да се запознаете с мъжката Нотомб – влюбен мъж, който иска да взриви самолет. Става ни ясно, че любовта наистина може да бъде пагубна и то не само за влюбения.


Това е история за споделената любов, която става жертва на обстоятелствата. История за един студен апартамент, една писателка аутист, определено (достатъчно) количество халюциногенни гъби, и две разбити едно от друго сърца. История, в която Амели Нотомб осъжда посредствеността и грозотата и оправдава омразата, кръщава главните си герои Зоил и Астролаб и определя огромното влияние на думите и любовта върху живота.

„Нямам представа как изглежда любовният успех, но знам, че няма любовен неуспех. Тези две думи си противоречат. Да изпиташ любов вече е такъв триумф, че се питам нужно ли е нещо повече.”
  
Колкото и да е странно, сюжетът на книгата е толкова абсурден, че е направо истински. От онези, които по филмите завършват с хепи енд, но не и тук...Амели не си пада по „и заживели честити...”, просто защото в живота има и несподелена любов...както и споделена, която също не устоява на непредвидени и непроменливи обстоятелства.

Двама велики мъже определят крайните действия на Зоил – единият с архитектурното си, другият – с писменото си творение. Айфел и Уайлд се оказват много проницателни, за да се впишат в контекста на любовната лудост на главния герой.

„Всеки убива това, което обича.” – казва Оскар Уайлд и това е достатъчно, за да се включи Айфеловата кула в историята. Всъщност, това е разказ, посветен на буквата А – Айфел, Астролаб, Алиенор...Амели. Това е един разказ на Амели - нереално реален, разлюбено влюбен, кратък и прям. Не изпускайте възможността да се припознаете в абсурдността!

By Beni 

0 коментара:

Публикуване на коментар