23.04.2012 г.

Честит Световен ден на книгата и авторското право, скъпи читатели!

Двайсет и трети април е избраната от ЮНЕСКО дата, на която се отдава заслужената почит на книгите и техните автори и се насърчава четенето и удоволствието от него по света. Идеята се е зародила в Каталония, Испания, където в традиция се е превърнало подаряването на роза на всеки човек, закупил книга.

Ереван е Столица на книгата за 2012 г. и ще събере местни и световни експерти, за да наблегне на популяризирането на книгоиздаването и на идеята, че четенето и книгите могат да служат като посредник, насърчаващ културното, политическото, социалното и икономическото развитие.
PDF на постера можете да свалите
от ТУК
Серията от събития в столицата на книгата ще помогне за усвояването на идеята за свободата на мисълта, речта и издаването и ще почете ранните преводачи, които са направили чуждестранните текстове достъпни за масите.

Тази година Световният ден на книгата и авторското право е още по-специален, защото се навършват 80 години от създаването на Index Translationum – международният библиографски списък на преводите, благодарение на който можем да проследим какви преводи съществуват по целия свят. ЮНЕСКО ще чества тази годишнина като организира дебат за Index Translationum, който ще се проведе на 23-ти април 2012 г. и ще събере изследователи и ползватели на библиографския списък, както и специалисти от сферата на превода и пазара на книгата. Имайки предвид тази годишнина и организирания дебат, ЮНЕСКО предложи всички събития, организирани по повод тазгодишния Световен ден на книгата и авторското право да фокусират темите си върху книгата и превода




В България, по повод Световния ден на книгата и авторското право, по традиция ще бъдат връчени годишните награди на АБК „Рицар на книгата”. Събитието ще се проведе в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” от 17.00 часа. За номинациите можете да се осведомите тук

Книжарница „Хеликон” пък ще отбележи Световния ден на книгата с литературно четене, на което известни личности от публичния живот в България ще четат откъси от свои любими книги. Събитието ще започне в 17 ч. в книжарница „Хеликон-Витоша”. 




Ето и предложенията на ЮНЕСКО за начин, по който да отбележите Световния ден на книгата и авторското право:

1.     Свали на Kindle-а си книги, публикувани преди повече от 100 години – те са безплатни!

2.     Сподели страстта си към даден писател като предложиш негова книга на хората около теб!

3.     Използвай тази възможност, за да откриеш нещо различно от книгите, които си свикнал да четеш.

4.     Остави книга на пейка в парка или в метрото с бележка: „Честит ден на книгата и авторското право!”.

5.     Намери начин да изпратиш твои стари книги в училища и библиотеки в страни, изправени пред след-бедствена ситуация.

6.     Научи повече за пиратството на книги: уважението към авторското право насърчава разпространението на знание и възнаграждава създателите му и издателите. (Ето тук можем да поспорим...:)

7.     Никога не изхвърляй книгите си – свържи се с местна общност или онлайн кампания или инициатива за размяна и даряване на книги.

8.     Планирай местни събития, свързани с четенето в училища и библиотеки и насърчи известни гости да участват с четене.

      Повече за инициативите на ЮНЕСКО по случай Световния ден на книгата и авроското право можете да прочетете ТУК.
      Повече за столицата на книгата за 2012 г. можете да прочетете ТУК
      Статията ни за миналогодишния Ден на книгата и авторското право можете да прочетете ТУК.

Надяваме се да сме спомогнали с разпространението на идеята на ЮНЕСКО за Световния ден на книгата и авроското право поне мъничко!
И не на последно място - честит празник на всички колеги, които по един или друг начин работят с или за книгите и читателите!

Пожелаваме ви весел и книжен празник!

By Beni

0 коментара:

Публикуване на коментар