20.04.2012 г.

Стаята на Донахю

"Стая" - Ема Донахю
"Millenium", 2011

Докато четяхме „Стая” на Ема Донахю я дискутирахме много пъти. Обсъждахме жестоката съдба на Мам, сладкия тон на Джак, когато си представяхме как казва „Гардеробчо”, „Креватчо” и „Телевизор”, както и света. Какво за света? Ами мислехме си как за един колибата в някое изоставено село е изразът на понятието „дом”, как същия смисъл в думата влага и собственикът на английско имение и къща с 36 стаи например...и как Джак възприема Стая като дом – със същата доза уют и сигурност. Странна е способността на човека да възприема за „свят” това, което познава. Докато за един светът е съвкупността от континенти, океани, гори, хора, разпределени в държави и градове, то за Джак светът е Стая...е, поне докато не излиза от нея. Ето за такива неща си говорихме.


Но сега няма да ви занимаваме с нашите приказки. Искаме да ви кажем колко ни хареса идеално пресъздаденият детски поглед върху света, каквото и да означава това, и непознатото, трудното възприемане на предмети и събития, които дотогава не са присъствали в изолирания живот на малкото момченце. Четохме „Стая” много дълго време. Защото тя шокира. И то не защото разказва нещо невиждано и нечувано досега. Случаи като сюжета на „Стая” има много. Но историята е от онези, които са трудни за възприемане, колкото и подобни да си чувал преди, от онези, които те втрещяват с факта, че не можеш да си представиш какъв би бил такъв живот наживо, а не на страниците на книга или на филмова лента.
Ема Донахю, автор на "Стая"и
претендент за наградата
"Букър"

За сюжета: Мам е отвлечена. На бял свят се появява Джак. Двамата живеят в Стая. За Мам Стая е израз на насилие и изолация. За Джак Стая е дом и уют. Те имат само един друг. Неразделни. Дори повече от това. Няма да кажем повече. Ако сте се колебаели дали да прочетете книгата, тези няколко изречения ще са ви достатъчни, за да вземете положително или отрицателно решение. Повече биха ви отнели от наситеността на самостоятелния прочит. Затова млъкваме и оставяме Джак да говори.

Преди или след прочита на „Стая” ви призоваваме да посетите интернет страницата на книгата, където можете да се придвижвате в триизмерен модел на Стая и да си избирате предмети, за които, обещаваме ви, Джак ще ви разкаже по нещо;) 

Четецът

0 коментара:

Публикуване на коментар