12.05.2010 г.

100



Съвсем случайно попаднах на нещо страхотно, което си мисля, че ние трябваше да направим отдавна, но пък все още имаме време или не? Защото вместо 1-2 кулинарни издания или такива за отслбване, които все трябва да променят живота ни (ама не съвсем), любимите ни книгоиздатели можеха да направят едно голямо, хубаво, интересно издание, каквото са направили нашите съседи румънците. А именно – монументална книга, разкриваща потенциала на (суб)културната среда.
Сред страниците на 100towatch румънците са запечатали точно 100 от най-талантливите си съвременни артисти, занимаващи се с визуални изкуства, музика, кино, театър, мода, литература и още от съвсем различни сфери на културата и суб-а. Книгата всъщност е своеобразна извадка на цяло едно поколение или както те се наричат – The Romanian New Wave. Мисля, че е важно да отбележа, че за направата на този проект държавата е осигурила около 90% от нужните средства т.е. направила е нещо, което не вярвам скоро да се случи тук, ударила е едно рамо на младите, които градят основите на една нова културна среда, каквато вече се образува в България.
Повече за самата книга и екипа, който я е създал в 87 брой на списание 1, а за стоте вътре – в интернет на www.100towatch.ro




by argi

1 коментар:

  1. Я! Нови ентусиасти от ФЖМК! Успех с блога, ние от Библиотеката ви добавяме веднага :)

    ОтговорИзтриване