25.05.2010 г.

Пролетен базар на книгата 2010

25- 30 Май 2010 година

На една от най-важните дати в българската история- 24 май- се състоя и откриването на тазгодишния „Пролетен базар на книгата” под надслов „ Виж света между две корици”. Началото на Панаира обявиха изпълнителният директор на издателство „Сиела” и на Асоциация "Българска книга" – Веселин Тодоров, зам.- министърът на културата - Тодор Чобанов и министърът на образованието, младежта и науката - Сергей Игнатов. Пръв от тях приветства гостите Веселин Тодоров. След като съобщи, че тази година на Базара на книгата над 65 издателства представят новите си заглавия, той внесе най-модерната чуждица в българския език –аутлет-и в сферата на книгоиздаването. Изпълнителният директор на „Сиела” заяви, че за първи път в България на Базара на книгата имаме и книжни аутлети и добави, че засега аутлетите са само на три издателства, но пък посетителите ще имат възможност да си закупят на по-ниски цени книги, които никога няма да „излязат от мода”. След като Тодор Чобанов честити празника на гостите от свое име и от името на министъра Вежди Рашидов, министърът на образованието също зае мястото си пред камерите и посетителите, за да открие официално Панаира. Той също започна като честити празника на всички българи и изрази радостта си, че Базарът на книгата съвпада с тази толкова символична за България дата. Министър Игнатов изказа мнението си, че всички трябва да подкрепяме книгата и четенето, защото в нашето постинформационно общество, книгата все още продължава да създава светове. Затова и трябва да предадем любовта към книгата на следващите поколения.
Тази година Панаирът на книгата прави жест към гостите си и поощрява все повече хора да посетят базара, като премахва неизменно присъстващият досега билет за вход на символичната цена от 1-2 лева.



Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство "Сиела" и председател на УС на Асоциация "Българска книга"



Тодор Чобанов, Зам.- министър на културата

Ние, разбира се, се качихме на третия етаж, за да бъдем едни от първите посетители и останахме доста доволни, въпреки сравнително малкия мащаб на Панаира. Тази пролет издателствата правят по-големи намаления, имат много добри нови издания, много добри нови корици и неизменно харчещи се стари заглавия. Единствено, така наречените „аутлети” ни разочароваха, защото всъщност се състоят не от вечни книги, неизлизащи от мода, а от чиклит, специализирана литература и изостанали криминални романи, които така или иначе срещаме по „кошовете” с намалени книги на различните издателства.



Щанд на издателство "Сиела"



...иии заварихме тримата ни колеги- Радо, Божо и Кристиян- да се трудят неуморно на щанда на издателство "Унискорп"...



Арги в транс от миризмата на книги...:)



Щанд на издателство "Бард"

Argi, Beni, Dani

3 коментара:

  1. Мацки, за Веско Тодоров има по-важна подробност от това, че е шеф на Сиела - той е изпълнителен директор на Асоциация "Българска книга" и говори в качеството си на такъв :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси за забележката, пропускът веднага беше поправен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Веселин Тодоров е председател на УС на Асоциация Българска книга.

    ОтговорИзтриване