28.05.2010 г.

Пейчо Кънев и неговите "Американски тетрадки"



За Пейчо Кънев
Пейчо Кънев е представител на съвременните български писатели и поети. Роден е през 1980 г. в гр. Силистра. В продължение на няколко години живее в САЩ и именно в Северна Америка и Европа стихотворенията му са отпечатани в повече от 200 литературни издания. През май 2009 г. в САЩ е отпечатана дебютната му стихосбирка, носеща името “r”, която е включена в няколко американски и европейски антологии за поезия.
Отново през 2009 г. Асоциацията на литературните издания в САЩ го номинира за престижната награда Pushcart Prize. В момента подготвя вторият си сборник с поезия, който ще излезе от печат в САЩ през есента на 2010 г.



За творчеството му на български език
В края на на 2009 г. издателство "Сиела" пуска на българския пазар дебютния сборник с разкази на български език на Пейчо Кънев - “Разходка през стените”. Това са двадесет и една истории за американското общество, видяно през очите на емигранта. Стилът на автора се счита за прям, но откровен и затрогващ. Ето какво казва Джейн Краун, писател и редактор за “Heavy Bear Magazine”:
“Тази книга е продукт на писателя, гледащ вселената през изчистения си поглед. Пейчо Кънев произхожда от Източния Блок и пише за Америка, по такъв начин, че неговите думи се пречупват в мозъка ми, докато пробожда с тях страниците. Нямах представа, че той създава подобие на танцуване върху жарава, което ме изхвърля беззащитна от моста на словото. Неговите думи ще подпалят стола ви, в който сте се настанили приятно и удобно. По време на четенето, на няколко пъти си казах тихо на себе си: “По дяволите, той е толкова прав!”. Разказите на Пейчо Кънев са удар в слънчевия сплит на разлагащото се американско общество.”
Разказът “АЛЕФ” от същия сборник през 2010 г. е удостоен с Първа Награда на Националния конкурс “Рашко Сугарев”.

“Американски тетрадки” е дебютната стихосбирка на Пейчо Кънев на български език. Стихотворението си „Малко отмъщение”, писателят започва с
„Да вървят по дяволите метриките, ямбовете
и римите – изчетох класиците и ги поставих
обратно върху прашните им рафтове:
ние пишем за нещо, което идва от стомаха
и ноктите, докато навън цветовете
избухват…”
и със стихотворенията си той наистина очертава един различен стил на писане.
Ето какво казва М.Х. Клей- поет, сценарист и редактор поезия за “Mad Swirl” Далас, Тексас :
„Чета отново и отново думите на този поет, изгладнял за тях. Той може да засища глада на ума. Показа ми какъв стар пес съм аз самия и ме накара да лая за още. Но искам да говоря за г-н Кънев. А това е проблем... Трябва да използвам моите слаби думи, за да опиша неговите. Затова ще прибегна до най-висока форма на ласкателство. Този поет е великолепен художник. Но въпреки това четенето на Пейчо Кънев, въобще не е лека, литературна разходка. То е предизвикателство, подтикващо ни всички нас да се взрем в Живота. Думите му са твърди и тежки. Той би трябвало да ги държи на разстояние, иначе биха го удушили. Неговата поезия не е пир на суетата, а причастие водещо до тих самоанализ. Причастието на Кънев е само за вярващите в поезията. То е тялото и кръвта на целия му живот, излян върху тези страници. Не се впускайте лекомислено в неговите думи. Те са тест. Съветвам ви да прочетете този поет. Съветвам ви, да сте седнали, докато четете. Кънев е духовно четиво!”




Бени, Арги, Дани

0 коментара:

Публикуване на коментар