21.05.2010 г.

Най-добър читател




На 20 май от 18ч в новата книжарница „Пингвините” в подлеза на Софийския университет се проведе първият по рода си конкурс за най-добър читател в България. Конкурсът беше организиран от издателство „Факел експрес” и „Артхостал” в Барселона. Идеята е следната: в последната книга на Красимир Дамянов „Къщата на обесения” нарочно са поставени три грешки от всякакъв вид (смислови, стилови, фактологически, „такива, които, ако авторът би допуснал, добрият редактор безпогрешно ще улови”), а читателят, открил и трите „капана”, заложени в двадесет и четирите разказа се награждава с титлата „Най-добър читател” и безплатно посещение за цяла седмица в Културна асоциация „Артхостал” в Барселона.
Събитието откри Георги Борисов - главен редактор на списание „Факел” и член на българският ПЕН център. Според думите му изстрадалият български читател има нужда от награда, а издателството не само ще я предостави, но и ще продължи занапред да провежда тази инициатива, отново с произведение на наш автор. Борисов подчерта, че „не става въпрос просто за игра, а за любовта към литературата”.
Преди да кажат имената на победителите, организаторите увериха присъстващите, че още с публичното обявяване на конкурса, плик с едно издание на „Къщата на обесения” и списък с грешките е бил запечатан и депозиран в кантората на нотариус. Пред публиката в книжарница „Пингвините” за пръв път този плик беше разпечатан, а грешките обявени:
1. стр.61, ред 11 (отгоре надолу) – повторение на думата „хартия”
2. стр.98, ред 4 (отдолу нагоре) – Кантабрия не е град в Испания
3. стр.111 – заглавието на разказа „По реката” е написано „По течението” в съдържанието на книгата.
Учудващо (или не) обаче се оказа, че българският читател е много по-внимателен и наблюдателен и в крайна сметка е открил не три, а цели петнадесет грешки, които авторът и редакторът са пропуснали. Най-интересното е, че някои от другите дванадесет, за които не са и предполагали, са груби грешки като тази: „две молекули водород и една кислород”. Зоркото око на четеца е успяло да открие и грешка, свързана с центробежните и кориолисовите сили, според които на Южното полукълбо водата в сифона на мивката ще се върти надясно, а на Северното – наляво, което в книгата е объркано.
Принудени от обстоятелствата, организаторите на конкурса решиха да дадат две първи награди – една на Константин Русев за открити седем грешки, които никой друг не е намерил, а другата на Милчо Касъров – изтеглен чрез жребий от нотариус. Хората, коригирали една грешка получиха по една книга подарък, а тези, открили две – ще бъдат наградени с алманах на издателство „Факел експрес”, когато той бъде издаден през септември. На есен ще се обяви и следващият български автор, чийто грешки ще търсим догодина.
Още информация можете да намерите на сайта на "Факел експрес".
by argi, beni & dani

0 коментара:

Публикуване на коментар