15.06.2010 г.

iPad - "за" и "против"

За iPad "чудото", което в момента е на "чудесна" цена... и за феновете на Apple, които не спират да измислят нови и нови неща... Всъщност пиша за iPad основно заради функцията му на book reader, а не на таблет. Запознах се обстойно с устройството чрез интернет, много review клипчета, статистики и т.н. и стигнах до заключението, че всъщност на този етап iPad служи прекрасно като таблет, но не и като е-book. Apple са се постарали да изглежда чудесно, дизайнът е интересен - имитира външния вид на истинска книга и дори страниците могат да се разгръщат, но от друга страна това е и малко излишно, тъй като върху "книгата" има прекалено много менюта, бутони и други, които допълнително затормозяват четенето.
iPad разчита общо взето всички най-важни текстови формати като се започне от txt, pdf и се стигне до html, но като всеки book reader все още има проблеми с разчитането и подредбата на снимки и илюстрации.
Устройството разполага с магазин за електронни книги (iBooks), от който потребителите могат да се снабдяват с издания на издателства като Penguin, Harper Collins, Simon & Schuster, Macmillan, Hachette и то на цени, вариращи между 5 и 15 долара. За жалост обаче притежателите на iPad не могат да качват свои книги, т.е. трябва да разчитат изцяо на библиотеката на гореспоменатите издателства...
Интересно е, че големите вестници и фирми (става въпрос за американски, "Капитал" например няма никакъв шанс) могат да разполагат със свои собствени приложения, чрез които iPad феновете ще могат да се информират навсякъде и по всяко време. Някои приложения като това на The New York Times дори предлагат видео, но на мен ми звучи като възможностите на една обикновена интернет страница...
И така, стигаме до един проект, който ми грабна окото - "Алиса в страната на чудесата". Не, Ясен Гюзелев не е правил илюстрации и за iPad, но Apple са се постарали да поправят този пропуск като са анимирали голяма част от книгата и докато четете всъщност можете и да "играете" с книгата.



Все пак, истинските книги са направени с цел да развиват индивидуалното въображение, но за децата, които по принцип не четат това приложение може да направи чудеса. А все си мисля, че дори и на порасналите деца ще им бъде забавно да прочетат отново "Алиса...", но този път не на хартия.
Оставям последната дума на вас. Аз съм сигурна в преценката си, че четенето на реални книги е много по-стойностно и приятно изживяване, а и когато си поканя гости вкъщи няма да им показвам iPad библиотеката си... Въпреки това признавам, че технологиите и бързото им развитие определено променят драстично представата за книгата и влияят много върху издателския бизнес, но докъде ще стигне всичко това и има ли бъдеще хартиената книга - само времето ще покаже.

by argi

1 коментар:

  1. Против и като аргумент за това ще използва твоите думи: "Все пак, истинските книги са направени с цел да развиват индивидуалното въображение, но за децата, които по принцип не четат това приложение може да направи чудеса. А все си мисля, че дори и на порасналите деца ще им бъде забавно да прочетат отново "Алиса...", но този път не на хартия."

    ОтговорИзтриване