26.11.2010 г.

Пипи Дългото чорапче на 65!


Днес се навършват 65 години от написването на Пипи Дългото чорапче. Книга, с която поколения наред са прекарали прекрасни мигове от своето детство. Всички сме си пожелавали приятелка като Пипи или пък къща като Вила Вилекула, а ако не друго, то поне някой от домашните й любимци! Всички сме преживявали заедно безбройните приключения с Томи и Аника и сме се възхищавали на силата, с която рижавката героиня вдига коня си. И предполагам и вие като нас се надявате, че Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче няма да бъде забравена, няма да бъде захвърлена или заменена от поредната джаджа на новите технологии. Защото си заслужава децата да се запознаят с нея - да опитат от сладкия живот на постоянната игра, където няма родители, пречещи на забавлението, няма намръщени лица и всичко е като в песен! "Ех, колко е хубаво да се живее!-провикна се Пипи и протегна краката си, докъдето можеха да стигнат."
Интересни факти:
  • Книгата е написана по молба на тогава 9-годишната дъщеря на Линдгрен, - Карин която се разболяла и трябвало дълго време да си стои вкъщи.
  • Според Time Magazine Пипи Дългото Чорапче е един от 100-те най-влиятелни романа в световен мащаб. Книгите за Пипи са преведени на над 70 езика.
  • Астрид Линдгрен е една от 25те най-продавани автори в света! Книгите й са продадени в повече от 145 млн. копия, а най-известни са Пипи Дългото чорапче и Карлсон, който живее на покрива.
  • През 1999г. Линдгрен е избрана за най-популярната шведка на века.
  • Последните няколко години преди смъртта си детската авторка е почти напълно сляпа. Астрид Линдгрен умира през 2002г. на 94!
П.П. Сега да не забравите и за другите книги на Астрид Линдгрен, защото и те са уникални! На мен любими са ми Братята с лъвските сърца, Емил от Льонеберя и Роня, дъщерята на разбойника. Дори сега обмислям да ги прочета отново - колко е хубаво да си дете!

by argi

0 коментара:

Публикуване на коментар