29.11.2010 г.

I don't do drugs. I am drugs.







На 17ти ноември в Национална галерия за чуждестранно изкуство бяха изложени картините на Салвадор Дали от цикъла „Божествена комедия”. „Четецът” се възползва от възможността да прочете Данте, чрез изкуството на сюрреалиста Дали. Всичките 100 илюстрации ни накараха да се потопим в един свят от образи, който те привлича и опиянява като наркотик.

Разровихме из „нета”, за да видим какво знае той и какво не знаем ние... ето какво открихме!

През 1953 г. Дали приема поръчка от италианското правителство да илюстрира „Божествена комедия”. Поводът е 700 години от раждането на Данте Алигиери. Проектът пропада, но въпреки това задачата е изпълнена. С нея се заемат двама френски издатели - Жозеф Форе и Жан Естрад, които издават серията в 6 тома с пълния текст на френски език. 33 от екземплярите са луксозни, а останалите 4765 са по-достъпни за широката публика.

«Подобно на литературната творба, серията на Дали също е разделена на три части, като всеки акварел илюстрира отделна песен от текста на „Ад”, „Чистилище” и „Рай”. Въображението на Дали претворява познатите образи от творбата на Данте в странни композиционни решения с подчертан сюрреалистичен почерк. Деформираните човешки фигури и фантастичните пейзажи са част от художествената интерпретация. Това няма как да не е така, защото на Салвадор принадлежат думите „Сюрреализмът – това съм аз”. А художникът ревностно защитава тази територия от най-ранните си години.»
Ако, все още, не сте намерили време да посетите изложбата, то ще имате тази възможност до 15.01.2011. Препоръчваме я горещо!





By Danny





0 коментара:

Публикуване на коментар