19.04.2011 г.

Роалд Дал на кутии със зърнени закуски?

Британското издателство на детските книги на великия писател Роалд Дал Puffin предприе новаторска акция за насърчаване на повече деца да четат. Търсейки начин, чрез който да достигнат до съзнанието и интереса на децата, отрасващи във века на технологиите, издателство Puffin взима екстравагантното решение да отпечата откъси от популярните детски книги на Дал върху гърба на кутии със зърнени закуски. Оказва се, че идеята е породена от наблюдението, че дори деца, които все още не могат да четат, оглеждат кутиите със зърнени закуски, търсейки игри или реклами. Puffin решават, че ако заменят игрите и рекламите с откъси от книги, това може да събуди интерес към литературата у децата. 

В амбициозния план на издателството се включва и английската верига супермаркети ASDA, която предоставя своята марка детски зърнени закуски за каузата на акцията. Откъси от световноизвестните детски книжки “Вещиците”(ИК “Enthusiast”, 2011) и “Чарли и шоколадовата фабрика” (ИК “Enthusiast”, 2010), както и от много други, ще се появят върху 10 милиона кутии със зърнени закуски.

Франческа Доу, изпълнителният директор на издателство Penguin (което е собственик на Puffin) твърди, че откъсите ще са само по няколкостотин думи, но отразяващи подбрани ситуации от книжките, които те потапят директно в историята. Доу изрази надеждата си тази акция да насърчи децата да се заинтригуват и да прочетат целите книги.

Ето това, според нас, екипа на Четецът, е една добра идея!

Повече за инициативата можете да прочетете в статията на The Telegraph в тази на френското литературно списание Lire.

Eкипът на Четецът благодари на доц. д-р Милена Цветкова за предоставената информация!


0 коментара:

Публикуване на коментар