18.01.2012 г.

Петата поправка

Майкъл Конъли
Има някои автори, чийто стил е толкова отличителен, че са се превърнали в нарицателно за определен тип книги. Майкъл Конъли определено е сред тях и в писането на криминални романи името му е синоним на стил и качество. Някои биха казали, че стилът е любезното название на повторението. Е, при Конъли не е така, най-малкото защото сюжетите му винаги успяват да ни изненадат. Това се потвърждава и в последната му книга – „Петата поправка”.

Става дума за любимия ни адвокат Мики Холър („Адвоката с линкълна”). На Мики почти никога не му се отдава възможността да защитава добрите. Обикновено поема случай, в който вината на клиентите му е почти очевидна. Но именно това е работата на добрия адвокат: да измъква престъпниците от справедливите ръце на закона. Холър е най-добрият сред най-добрите, името му дава надежда и на най-закоравелите рецидивисти, а у служителите на системата буди гняв и неуважение, защото според тях той продава душата си на дявола за пари. Но и това с парите не е съвсем вярно….
В актуалните условия на финансова криза,  Мики е принуден да поема дребни дела за просрочени ипотеки. Именно от такова скучновато дело обаче излиза златна мина. Негова бивша клиентка е обвинена в жестокото убийство на банковия служител, занимаващ се с нейната ипотека. Мики вече е спечелил делото срещу банката и ищцата продължава да живее спокойно в дома си, но убийството е факт и всички доказателства сочат към Лиза. Холър не се интересува от това дали клиентът му е виновен или не – работата си е работа. Делото набира скорост и се вписва идеално в актуалната обстановка в САЩ, превръщайки се в тема номер едно за всички медии. Адвокатът на обвиняемата наистина е извадил късмет…

"Петата поправка"
Майкъл Конъли
ИК "Бард", 2011
За адвокат Холър обаче никога не е лесно. Обвинението се води от амбициозна и безпощадна прокурорка, която на всичко отгоре е колежка и първа приятелка на Маги – бившата съпруга на Мики. Отношенията между двамата бивши са усложнени не само защото помежду им все още прехвърчат искри, ами и защото в работата си постоянно попадат в конфликтни ситуации. От друга страна около делото  се навърта дребен продуцент, който иска да купи правата за евентуално филмиране на случая. Професионалният измамник намира всякакви начини да пречи на работата на Мики, която и без това не е лека – обвинението разполага с ДНК материал, доказващ вината. И ако това ви се струва малко, трябва да спомена, че дъщерята на Мики навлиза в пубертета и отношенията им се усложняват.
Единственото решение за делото е да се разплете мистерията,  витаеща около схемите с просрочени ипотеки. Темата е съвсем реална и макар че това е изцяло фикционална история, дава някои много добри съждения относно съвременното кредитно състояние в САЩ. Но да оставим реалността на страна. Мики тръгва по следите на съмнителни банкови манипулации и точно когато е на прав път бива жестоко пребит и изваден от играта...поне за малко.
 Да обобщим: семеен конфликт в съдебната зала, доказано виновна клиентка, дъщеря в пубертета и за капак на всичко, счупвания, натъртвания и един усукан тестис. Признайте, че стана интересно. В едно обаче никога не се съмнявайте: Мики Холър винаги се оправя и излиза победител в ситуацията. Как става това, трябва сами да разберете . А аз тайничко ще ви завиждам, че тепърва ще четете „Петата поправка”.

Таня Данаджикова, 3-ти курс Книгоиздаване, ФЖМК

0 коментара:

Публикуване на коментар