18.07.2012 г.

Загадки от ежедневието


"Загадките на твоя мозък",
Сандра Амод и Сам Уонг,ИК Бард
 
“Загадките на твоя мозък” е приятно четиво, отговарящо на много въпроси, които често си задаваме. Естествено отговорите не винаги са изчерпателни, но това е нормално, имайки предвид сложността на човешкия мозък. Отчасти дори е успокояващо да не знаем всичко – защо и как определени процеси се случват, защо едни хора са по-умни от други или как да направим така, че мозъкът ни да не ни лъже толкова много.

Информацията, представена в книгата, е достъпна за всеки читател и най-важното: базира се на съвременни изследвания и нови проучвания и експерименти, които напълно разбиват някои глупави митове и предразсъдъци, успокояващи или плашещи хората години наред. Наистина полезно е да знаем как да предотвратим старческата деменция, оглушаването, фобиите или как да бъдем щастливи (относително) и да помним по-добре. Интересно е също и да се опитаме да си представим структурата на мозъка и всички неврони, аксони и синапси, но най-вече да знаем, че аутизмът не е по вина на родителите, хомосексуалността не е болест и че ако пускаме на децата си класическа музика, те няма да станат гении. Всички тези факти са добре структурирани в над 300 страници книжно тяло, подредени в категории като “полезно знание”, “практически съвет” и “мит”, наред с основния текст, който се чете бързо и не е труден за разбиране, макар че все пак се употребяват известно количество медицински термини.

Авторите Сандра Амод и Сам Уонг използват случки от ежедневния живот и истории на реални личности като примери в подкрепа на науката, за да изяснят това, което е иначе непонятно на онези от нас, които не са специалисти в областта. Биологията, науката и социалните взаимоотношения, свързани с мозъчната дейност, са преплетени така, че да предлагат полезни знания по оригинален и дори забавен начин. Книгата не е претенциозна и няма за цел да доказва нови теории, но разкрива широк спектър от неврологични факти и интересни експерименти, правени до сега от учените по света. Ако ще четете книгата обаче ще трябва да забравите за легенди от типа “използваме само 10% от капацитета на мозъка си”.

Подзаглавието “Как да накарате мозъка си да работи по-добре” е малко подвеждащо, защото “Загадките на твоя мозък” всъщност не е наръчник за употреба на мозъка, а просто разяснителна книга, която помага да разбираме по-добре как работи той. А и като че ли все още никой не е в състояние да ни обясни кой е най-добрият начин да използваме главата си.

В “Загадките на твоя мозък” са използвани и доста изображения, някои от които трудно се разчитат, заради лошия избор на хартия за книгата. Освен това американският изказ се усеща много силно в българския превод, което на места може да бъде малко дразнещо. Но като пренебрегнем тези недостатъци, книгата остава също толкова интересна и занимателна и е едно доста добро четиво за горещите юлски дни, когато е по-добре да не си показваме носа навън, да оставим настрана компютрите и да обърнем малко повече внимание на невероятната машина, с която всички разполагаме. 

by argi

0 коментара:

Публикуване на коментар