16.10.2010 г.

Проектът "Отворена книга"


"Изживейте литературата като културен обмен в градска среда!Остави книга, вземи, размени, заеми!"- това е мотото на проекта "Отворена книга", който Гьоте-институт Бьлгария инициира заедно с артиста Райчо Станев и с подкрепата на Дирекция „Култура“ на Столична община. Идеята на тази инициатива е да се осъществи една подвижна, достъпна за всички библиотека в центъра на София, която да предизвиква обществен интелектуален диалог.

"Като се придържа към идеята на отворените кабинки за книги (Offene Bücherschränke), която възниква в Германия, Отворената книга дава възможност за достъп и свободен обмен на литература по всяко време. Отворената книга става променяща се библиотека, която като социална скулптура носи отпечатъците и бива постоянно изграждана от читателите си и така дава жива, индивидуална картина на литературните следи в София и извън нея."

От 26.09.2010г. до 15.10.2010г. "кабинка" за книги е имало в Софийска градска градина, а от
20.11.2010г. до 09.01.2011- във Фоайето на Столична библиотека. Така че, хайде, всеки да вземе една книга, която е готов да сподели, да я остави в "кабинката" и да вземе друга, която представлява интерес за него, за да успеем да задвижим и участваме в този толкова полезен, интересен и вълнуващ диалог. Заглавията могат не само да бъдат разменяни, четени, но и обсъждани и коментирани във виртуалната библиотека на Гьоте-институт, за съжаление, достъпна само на немски(или ние не откриваме БГ бутончето:)
Повече информация и филмче за проекта на сайта на проекта.

By Beni

0 коментара:

Публикуване на коментар