23.04.2011 г.

„Четящи” таксита във Велико Търново стават част от световната инициатива BookCrossing


Таксиметрови шофьори във Велико Търново се присъединиха към инициативата „Четящо такси”, организирана от Регионалната библиотека „П.Р.Славейков”. „Четящо такси” се провежда като част от световната инициатива BookCrossing и е посветена на Световния ден на книгата и авторското право
 
Шофьорите на повече от 25 таксиметрови коли ще изпълняват функцията и на библиотекари, приютявайки малка библиотека в автомобилите си. Автомобилите, както и книгите в тях, ще бъдат обозначени със стикери. Всеки клиент на такси-библиотеките ще има възможността да взима която и да е книга от предлаганите, като единственото условие е след като я прочете, да я остави в друг таксиметров автомобил, който участва в инициативата или на някое обществено място, от където да може друг човек да я вземе и така книгата да влезе в обръщение.

Такава е идеята и на придобилата световен мащаб инициатива BookCrossing. Сайтът на инициативата съществува от 2001 година, но се твърди, че идеята се е зародила доста по-рано. Всеки би могъл да стане BookCrosser, като изтегли и принтира логата на инициативата, за да може да отличи произволна книга с тях. Регистрирайки същата книга на сайта, тя ще получи уникален номер – BCID(BookCrossing Identity Number), чрез който книгата вече може да бъде следена. Това са и трите етапа на действие: „Обозначи. Сподели. Проследи.” Същността на инициативата се гради върху споделянето на книги в цял свят и проследяването им. Всеки, достигнал по какъвто и да е начин до книга с отличителен стикер, ако пожелае, заявява в сайта на инициативата къде в момента е заглавието със съответния уникален номер. В BookCrossing в момента участват 925 738 BookCrosser-и и 7 948 744 книги, които пътуват в 132 страни.

Повече за „Четящо такси” можете да прочетете в статиите на iNews и онлайн изданието на вестник „24 часа” .

Повече за BookCrossing можете да прочетете тук

Логата на BookCrossing можете да свалите от тук .

Какво участие взима България в BookCrossing можете да видите тук .

By Beni 
 

0 коментара:

Публикуване на коментар