26.04.2011 г.

Лаура Ескивел за първи път в България

Световноизвестната мексиканска писателка Лаура Ескивел ще гостува за първи път в България като почетен гост на наградите M-Tel Media Masters , които тази година се връчват на 27 април в София. Посещението на популярната писателка е организирано със съдействието на ИК „Колибри” , които наскоро издадоха за втори път най-популярния й роман „Като гореща вода за шоколад” с нов облик, посветен на гостуването на авторката в България.    

Лаура Ескивел е родена на 30 септември 1950 година и има забележителен принос към латиноамериканската литература. Започва литературната си кариера като кино-сценарист и печели международно признание и няколко награди. Първата й книга “Като гореща вода за шоколад”(1989г.)е повратна точка в литературата на това десетилетие и е преведена на 33 езика. Сценарият на едноименния филм от 1992 година, заснет по книгата, е написан от самата Ескивел. 

Следващите й романи - “Законът на любовта”, “Със скоростта на желанието”, “Малинче” и  др. имат подобен успех и сред критиците и сред читателите и също са преведени на много езици.

Мексико заема централна роля във всички книги на Ескивел. Тя все още живее в столицата и често пише за културата и историята й.
 

Библиография:

-        “Como agua para chocolate” (1989) (Английски: “Like Water for Chocolate”; Български: “Като гореща вода за шоколад” - ИК “Колибри”, 2004,2011)

-        “La ley del amor” (1995) (Английски: “TheLaw of Love”; Български: “Законът на любовта” - ИК “Колибри”, 2010)

-  “Íntimas suculencias” (1998) (Български: “Съкровени вкуснотии” - ИК “Колибри”, 2007)

-        “Estrellita marinera” (1999)

-        “El libro de las emociones” (2000) (Английски:  Between two Fires”)



-    “Tan veloz como el deseo” (2001) (Английски: “Swiftas Desire”; Български: „Раздавачът на щастие” – ИК „Бард”,2001, 2006; “Със скоростта на желанието” - ИК “Колибри”, 2011)

- “Malinche” (2006) (Английски: “Malinche” ; Български: “Малинче” - ИК “Колибри”, 2006)

Срещата на писателката с българските й почитатели е планирана да се състои на 28 април 2011 г. в книжарница ПИНГВИНИТЕ в подлеза на Ректората на СУ, от 18 часа. Да се срещнем там!:)    

 By Beni
 

1 коментар:

  1. Браво на М-Тел, че поканиха автор от такова ниво. Хубаво е че организират целия Media Masters, за да се стимулират и изпъкнат младите таланти, които съвсем не са малко!!!!

    ОтговорИзтриване