27.04.2011 г.

Дивотиите, които плещи бащата на Джъстин Халпърн или феноменът S#*t My Dad Says

Джъстин Халпърн
На 3-ти август 2009 година Джъстин Халпърн отново живее с родителите си в къщата им в Сан Диего, след като е бил зарязан от приятелката си в НюЙорк. Баща му, Сам Халпърн, никога не е пестил изразните си средства и винаги е казвал точно това, което мисли и в което вярва. От сегашния си поглед на възрастен човек и писател обаче, Джъстин преоткрива думите на баща си като забавни и проницателни и на гореспоменатата дата решава да стартира Туитър блог, в който да поства изказванията на Сам по най-разнообразни теми. Първоначално, блогът „следят” само няколко негови приятели, които познават баща му и всекидневно се забавляват със пиперливите му коментари. Те споделят блога в своите профили и това задвижва лавината от последователи. До средата на август блогът се „следи” от повече от 100 000 души, а до ноември 2010 година, последователите стават 1,8 милиона. През ноември 2010 година Джъстин вече има договор за книга с издателството Harper Collins и за телевизионен сериал с Warner Bros. През юни 2010 година, едноименната книга оглавява списъкът с бестселъри на Ню Йюрк Таймс. Блогът S#*t My Dad Says се превръща във феномен.


Сам Халпърн
На българския пазар книгата наскоро беше издадена от ИК „Колибри” с превода на Емилия Л. Масларова и под редакцията на Жечка Георгиева. Четецът не може да подминава феномените, без да се запознае с тях. Запознахме се и с този. Всъщност „дивотиите” на Сам Халпърн се оказаха колкото смешни, цинични и обидни, толкова и проницателни и искрени. Освен цитати, в книгата Джъстин Халпърн е поместил и истории от различни етапи на съжителство с баща си- някои забавни, други не чак толкова, но всички толкова непринудени, че четейки ги, нито веднъж няма да си кажете „Стига бе, това не е възможно!”, а само ще кимате отвърдително с глава, ще се подсмихвате и ще се чудите как не сте го казали и вие това досега. Докато блогът и изказванията в него обрисуват Сам като непукист, грубиян и циник, то книгата допълва образа му и ни дава да разберем, че въпреки особения си начин на изказ, твърдоглавието си в някои ситуации и избухливостта си в други, Сам всъщност е бил и е прекрасен баща, който загърбва клишираните родителски речи и проповеди, за да възпита децата си да уважават родителите си, дома си и най-вече себе си, да ценят парите и работата, да преценяват правилно хората, с които се запознават и да живеят честно и достойно, по собствен начин. Сам Халпърн има свой начин на изразяване, отправя пиперливи критики и коментари, шегува се, подиграва се, но всъщност това, което казва са не просто дивотии – в тях нерядко можем да открием съвети и уроци, прикрити зад цинизма. Просто трябва да се вслушаме. И разбира се, да се посмеем – това все пак е S#*t My Dad Says! Enjoy!

Някои мъдри цитати: 

Какви ги дрънка баща ми:

За неприятностите в училище
Как така ще удряш хората с топка по лицето?... А, това ли било, имал си причина значи. Не мога да накарам учителката да не ти се сърди, но между нас двамата всичко е наред!
Сам Халпърн с малкия Джъстин

За почтеността
Не е лесно да мамиш. Сигурно си мислиш, че е лесно, ама не е. Готов съм да се обзаложа, че ако решиш да мамиш, ще хвърлиш много повече усилия, отколкото ако се опиташ да го направиш законно.

За изпита САТ
Не забравяй, това е само един изпит. И да се издъниш, не значи, че си смотаняк. След като го уточнихме, не е зле да не се издънваш. Важно си е.

За живота и смъртта:
Като умра, ще умра, какво толкова. Изобщо не ме интересува, това не е мой проблем. Важното е да не се осера по пътя до там.

За самоувереността:
Никой не иска да легне с мъж, който не би легнал със себе си.

За кавалерското отношение:
Отстъпи на майка си предната седалка...Изобщо не ме вълнува, чудо голямо като ти е казала, че можеш да седнеш отпред, от нея се очаква да направи точно това, а от теб – да кажеш: „Не, настоявам.” Ти какво си въобразяваш, че ще тръгна да карам колата и жена ми ще седи на задната седалка, докато някакъв деветгодишен пикльо се шири отпред? Ти да не си мръднал?

И някои просто забавни:)

Какви ги дрънка баща ми:

За случайно счупените чинии
Господи, с теб съм като на гръцка сватба. Не е зле да потренираш координацията, защото засега ти погажда гнусни номера.

За опитите ми да танцувам брейк
Какви ги вършиш на пода, защо се гърчиш така?... Не съм съвсем наясно какво е брейк, но искрено се надявам да не е това, което ти вършиш.

Сам и Джъстин Халпърн
За това как да си обзаведеш къщата
Избираш мебели, както избираш жена: с тях трябва да се чувстваш уютно и да ги смяташ за красиви, но не чак толкова, че някой да поиска да ти ги открадне.

Как да се справяме с шумните съседи
Казвал ли си им, че ти пречат?... По-едри ли са от теб?... Страх ли те е, че ще ти сритат задника?... Добре де, трябваше да започна от този въпрос, за да не губим време. Ами да, синко, налага се просто да се примириш с шума.

За играчките, които разхвърлям навсякъде из къщата
Мамка му, току-що седнах върху пикливия ти шофьор на камион...Оптимус Прайм? Изобщо не ми пука как се казва, дръж го далеч от местата, където си слагам задника.

За това, че съм завел първото си гадже в Лас Вегас
Във Вегас ли? Какво ще правите във Вегас, и двамата сте малки, не можете да играете комар. Малки сте и да пиете алкохол. Единственото, за което сте достатъчно големи, е да си вземете хотел и... а, сега вече разбрах. Хитро.

За повече информация и за да бъдете в крак с най-новите "дивотии", може да посетите:
Информация за едноименния сериал, можете да намерите тук 
Информация за американското издание на книгата, можете да намерите тук 
Повече информация за българското издание, можете да намерите тук

By Beni

0 коментара:

Публикуване на коментар