28.04.2011 г.

Playboy Stories


През 1953г. в Чикаго се появява едно от най-влиятелните и култови списания до днес – Playboy. Негов създател е Хю Хефнър, който взел назаем от майка си първите $1000, вложени в изданието. Освен със снимки на голи жени, списанието е известно още и с това, че в него се публикуват статии с политическа и културна насоченост, интервюта с популярни и влиятелни личности и.... къси разкази. Още в началото обаче за Playboy пишат не просто разказвачи, а едни от най-известните американски и чуждестранни писатели. Тази традиция все още се спазва, макар че днес понятието „известен“ доста е променило значението си. Но ако се върнем назад във времето, можем да направим един своеобразен „ТОП“ на най-интересните личности, чиито разкази са красили страниците на списанието, редом с разголените playgirls на Хефнър. И тъй като смятам, че тези 10 са еднакво заслужили първото място в който и да е ТОП, нашата класация няма да има последен и първи – вие сами решете как да подредите авторите и по какъв критерий.

Джоузеф Хелър


Със сигурност го познавате от Параграф 22, но това, което най-вероятно не знаете за него е, че през 1987г. в Playboy се появява къс разказ с неговото имае срещу графата „автор“. Заглавието на разказа е Yossarian Survives – да, това е същият Йосарян от романа, издаден 26 години по-рано. Хелър твърди, че историята всъщност е изгубена глава от Параграф 22, която в момента може да се открие в сборниците с разкази на автора.

Иън Флеминг

Джеймс Бонд наистина е перфектното четиво за таргет групата на Playboy, така че никого не учудва фактът, че разказ с този герой е публикуван в списанието. Историята, която Флеминг споделя с читателите на Playboy се казва The Hildebrand Rarity. Тя не е единствената публикация на автора там – през 1963г. единадесетата книга на Флеминг On Her Majesty's Secret Service излиза едновременно в Англия под формата на традиционна книга и в Playboy в продължение на 3 месеца (от април до юни). И това ако не е добра реклама на Бонд. Джеймс Бонд....

Габриел Гарсия Маркес


През ноември 1971г. в Playboy е публикуван разказ на нобеловия лауреат Габриел Гарсия Маркес. Текстът е озаглавен The Handsomest Drowned Man in the World и както се досещате разказва за мъртвото тяло на най-красивия удавник.

Роалд Дал


Всички познаваме Роалд Дал от книгите му за деца и невероятните разкази с неочакван край. Но едва ли знаете, че My Uncle Oswald - единственият негов роман за възрастни е базиран на история, която е публикувал в Playboy. Разказът се казва The Visitor и е предшестван от A Fine Son – първият къс разказ на Дал, излязъл в брой на списанието от 1959г.

Маргарет Атууд

Канадската писателка е публикувала няколко свои истории в Playboy, три от които са The Bog Man, The Bad News и The Age of the Bottleneck.

Норман Мейлър


Познато име не само в литературата, но също и в журналистиката, политиката, театъра и киното.

За 84 години живот е успял да напише 12 романа, да се ожени 6 пъти, да стане баща 9 пъти, да спечели 3 награди Пулицър и да напише разказ за Playboy. Trial of the Warlock излиза в декемврийския брой през 1976г.

Харуки Мураками



Един от най-известните японски автори публикува разказа си The Second Bakery Attack в списанието през 1992г. По-късно текстът е публикуван като част от сборника с разкази The Elephant Vanishes. Българските читатели се запознават с „един от най-големите съвременни романисти“ (Guardian) за първи път едва през 2005г.





Джак Керуак


Керуак е представител на бийт поколението и е един от най-значимите американски автори. През 1959г. в един от броевете на Playboy излиза предистория на най-известния му роман По пътя, която се казва Before the Road. Четири години преди смъртта на Джак Керуак в списанието са публикувани още два негови разказа – Another Short Story и Good Blonde.

Рей Бредбъри


През 1954г. Playboy публикува 451 Градуса по Фаренхайт с продължения в няколко броя, но едва през 1956г. Бредбъри пише разказ специално за списанието. Историята се казва The First Night of Lent и поставя края на преиздаването в Playboy. Рей Бредбъри е първият писател, получил хонорар за разказ, издаден от списанието.

Кърт Вонегът



Авторът на Кланица 5 е давал много интервюта за Playboy, но всъщност никога не е писал разкази специално за списанието. През 2008г. обаче Хю Хефнър публикува откъс от сборника с разкази и есета Armageddon in Retrospect – за първи път посмъртно.






За Playboy са писали още много известни автори, сред които Хорхе Луис Борхес, Владимир Набоков, Джон Ъпдайк, Майкъл Крайтън.... През 1995г. излиза книга с почти всички разкази, публикувани в списанието от неговото създаване насам. Playboy Stories: The Best of Forty Years of Short Fiction със сигурност съдържа колекция от невероятни творби, затова и цената й е невероятна – $218 :)

by argi









0 коментара:

Публикуване на коментар