4.11.2011 г.

Жулиета от Сиена

Манията ми по историята за Ромео и Жулиета започна преди около половин година или може би малко повече, когато изгледах филма „Писма до Жулиета”. Тогава реших да проуча цялата теория за това, че Шекспир всъщност не е истинският „баща” на влюбените младежи от Верона. Желанието ми да стигна до дъното ме подтикна да прочета отново трагедията, но спря до там поради липса на толкова свободно време за ровене из интернет и библиотеки.
"Жулиета" - Ан Фортие
ИК "Бард", 2011

Преди няколко месеца на българския пазар излезе нова книга, разглеждаща историята за Ромео и Жулиета в нова светлина с криминален привкус – друг град, други фамилии, други врагове, други мистерии. В „Жулиета” на Ан Фортие (ИК „Бард“, 2011) не говорим за Жулиета Капулети и Ромео Монтеки от Верона, а за Жулиета Толомей и Ромео Марескоти от Сиена, които в този сюжет са истинските личности, вдъхновили Шекспир.
Джули Джейкъбс е обикновена жена, която от малка живее с леля си, сестра си Джанис и иконома Умберто във Вирджиния. След неочакваната смърт на леля Роза, Джули наследява ключ от сейф в Сиена – родният й град и мястото, на което майка й, Даяна Толомей, загубва живота си в автомобилна катастрофа. Джули решава да последва сърцето си и да замине за Сиена, за да разбере какво й е завещала покойната й майка. В сейфа, обаче, тя намира само едно кръстче, опърпано копие на трагедията „Ромео и Жулиета“ и записки на майка й от дневниците на някой си монах Лоренцо. От тук започва истинското приключение на Джули Джейкъбс, чието истинско име е Жулиета Толомей – наследничка на древния род Толомей и част от романтичната история за Ромео и Жулиета.



Оставайки в Сиена, Жулиета (или Джули) разбира все повече за себе си, за майка си, за историята на Ромео и Жулиета и за мистерията, която се е породила от забранената им любов. Сюжетът на „Жулиета“ крие една древна любов, много несправедлива смърт, една златна статуя и проклятия, погубили цели родове. Нещастието може да бъде спряно само от взаимната любов на съвременните Ромео и Жулиета. Но кой всъщност е Ромео? Пред този въпрос ще се изправи Джули по време на престоя си в Сиена.
 Ан Фортие

„Жулиета“ е една доста интресна книга с любовно-криминален сюжет, която ще ви хвърли в една средновековна мистерия, отразена в съвременна Италия. Любов, тайни и неразкрити загадки ще приковат вниманието ви и ще ви отведат на приятно приключение в Сиена.





By Beni

0 коментара:

Публикуване на коментар